?????
Pele: oblicz ;
a) log5√5
b)log1749
14 cze 22:15
mila: logab=c to znaczy,że ac=b
czyli 5x=√5 wiesz co dalej ?
14 cze 22:26
Pele: czyli x = 1/2 tak?
14 cze 22:30
mila: tak piszesz 5x=51/2 nie wyszła mi ta potęga
x=1/2
14 cze 22:31
robinka: (17)c=49
7−1c=72
−c=2
c=−2
14 cze 22:34
Pele: oki rozumiem , dzięki

a jeszcze jedno skąd mam wiedzieć tak szybko np. do jakiej potęgi mam
podnieść 1/7 zeby otrzymac 49
14 cze 22:35
robinka: zawsze sprowadzasz wiekszą liczbę do mniejszej podstawy np. 8 > 2
3 , przeważnie ułamki robisz
14 cze 22:39
Pele: już kumam

dziękuje robinka
14 cze 22:41
mila: 1 jest w liczniku wtedy gdy potęga jest ujemna
np 1/25= 25−1
14 cze 22:41
Pele: oki dzieki mila
14 cze 22:42