Równanie okręgu
Zielony:

Średnicą okręgu jest odcinek AB. Napisz równanie tego okręgu, gdy:
A = (−3,6) , B = (1,−2)
Niby wszystkie obliczenia mi się zgadzają ale wynik z tym z końca zbioru nie pasuje... Nie wiem
czy ja robię źle, czy odpowiedź jest zła...
odpowiedź ze zbioru:
(x+1)
2+(y−2)
2=20
Prosiłbym o rozpisanie całego zadania.
14 cze 21:30
Zielony: mogę w sumie dodać, że liczyłem pierw ze wzoru na środek odcinka i później podstawiłem do
postaci kanonicznej równania okręgu współrzędne x,y z punktu A i a,b ze środka okręgu.
14 cze 21:52
mila: Jak obliczałeś środek okręgu ? należy policzyc wspólrzedne środka odcinka AB liczysz jak
średnią dwóch ocen.Czyli( xA+xB)/2=xśr tak samo yśr będą to współrzęne środka okręgu Skoro
A iB leżą na okręgu to jeżeli podstawisz ich współrzędne do wzoru na opkrąg,wyjdzie układ
równan i wyliczysz r .Rozumiesz?
14 cze 21:54