matematykaszkolna.pl
współrzędne punktu na prostej względem odległości od punktu innego Aser: rysunekTreść: Wzór obliczający współrzędne punktu C na prostej v właściwości punktu C: − znajduje się pomiędzy punktami A i B, − odległy od punktu A o wartość x
14 cze 20:36
Aser: zapomniałem dodać, znane są tylko wartości punktu A, B, oraz odległość x
14 cze 20:38
Jack: C= A(1−x) + xB − A,B,C rozumiem jako wektory ze współrzędnymi punktów.
14 cze 20:40
Aser: dobra teraz ide poszukać mnożenie i dodawanie wektorów PS: masz Ci los, za szybko odpowiedziałeś i jestem w szoku
14 cze 20:42
Jack: po prostu bierzesz współrzędną "x" każdego z punktów i masz równanie. Podobnie równanie układasz dla współrzędnej "y". emotka
14 cze 20:44
Aser: chwilka powoli, mam rozumieć, że tak? Cx = Ax(1−X)+XBx Cy = Ay(1−X)+XBy ?
14 cze 20:46
Jack: właśnie tak.
14 cze 20:50
Aser: dziękuję bardzo, idę wypróbować emotka
14 cze 20:51
Jack: Testuj emotka... ale tylko na prostych między punktami A i B.
14 cze 20:54
Aser: zajefajnie emotka wreszcie mogę się poruszać po scenie ^^ (opengl) tryb FPP taki miałem pomysł żeby w ten sposób to zrobić ale nie wiedziałem od której strony się za to wziąść więc musiałbym odkrywać ameryke na nowo emotka możesz mi jeszcze pokrótce wyjaśnić w jaki sposób to działa ta funkcja? nie chcę tego zapamiętywać czy kopiować tylko zrozumieć najlepiej
14 cze 21:03
Aser: o mam jeszcze 1 z dwóch małych problemów teraz wiem jak przesunąć punkt A w miejsce C o długość x potrzebuje przesunąć punkt B o tą samą długość x i ten sam kierunek jeśli możesz emotka a później w nowym temacie podam następny problem
14 cze 21:07
Jack: ważne, żeby suma współczynników była równa 1 oraz x∊[0,1]. Wtedy nie wyskoczysz poza punkty A i B. Skąd się to bierze? Hmm pamiętam że kiedyś na algebrze liniowej gość dokładnie wyprowadzał skądś−tam... Teraz rozumiem to raczej intuicyjnie, że tak musi być.
14 cze 21:08
Jack: nie rozumiem dobrze.... Chcesz przesunąć punkt B wzdłuż prostej v o długość x w kierunku jak pokazuje strzałka na rysunku?
14 cze 21:10
Aser: dokładnie
14 cze 21:11
Jack: Trzeba na początek znać wektor po prostej. Policzymy go w=[Bx−Ax,By−Ay]=[Δx, Δy]. Teraz ustalimy mu długość x. W tym celu wymnożymy go przez pewną liczbę a. x=aΔx2+Δy2
 Δx2+Δy2 
a=

x 
Szukana liczba "a" jest dana takim wzorem jak wyżej. Jak wymnożysz wektor przez nią, otrzymasz wektor porządnanej długości.
14 cze 21:18
Jack: teraz przykładasz do punktu B wektor w' (ten wymnożony przez a). D=B+w' gdzie D to punkt na którym zatrzyma się wektor w'. Jeśli weźmiesz przeciwny wyraz a, czyli −a przeleciesz w przeciwną stronę (czyli przeciwnie do strzałki).
14 cze 21:26
Aser: co podać za 'a' (wektor czy wartość i ile)?
14 cze 21:33
Aser: rozdzielmy to na parę części: B = w' * a a? Dx = Bx + Wx Dy = By + Wy ?
14 cze 21:36
Jack: wiesz co, odwrotnie przekształciłem wzór na "a" emotka
 x 
powinno być a=

Δx2+Δy2 
"a" powinno wyjść w rachunkach. Twoje dane to A,B oraz x. W tego wyliczysz "a". "a" to liczba przez którą będziesz mnożył wektor w, żeby nadać mu odpowiednią długość.
14 cze 21:36
Aser: o teraz do mnie dociera emotka
14 cze 21:37
Jack: A, B, x −dane w=[Bx−Ax,By−Ay]=[Δx, Δy]
 x 
w'=w*a , a=

Δx2+Δy2 
Dx=Bx+wx' Dy=By+wy'
14 cze 21:39
Jack: emotka
14 cze 21:39
Aser: już się martwiłem że nie zobaczę rozwiązania (net robi fikusy) emotkaide to zaaplikować i powiem co się dzieje emotka
14 cze 21:43
Jack:
14 cze 21:44
Aser: Wx' = Wx * a Wy' = Wy * a ?
14 cze 21:50
Jack: tak
14 cze 21:53
Aser: i wszystko zaczęło się sypać ^^ trochę posiedzę nad tym zanim funkcje będą ze sobą współpracować, ale trzeba się z tym przespać emotka dzięki za wszystko, a w miedzy czasie napisze nowy temat z kolejnym problemem i idę spać rano zobaczę odpowiedź
14 cze 22:06
Jack: co się sypie? Możesz wskazać wynik? Próbuj wprowadzić jakies proste dane i na boku sobie policzyć. Ja u siebie na tablicy dostałem to, co miało wyjsc...
14 cze 22:10
Aser: chodzi oto, ze muszę to przełożyć na język Pythona i w odpowiednich miejscach, gdyż punkt A to miejsce gdzie znajduje się kamera punkt B to miejsce gdzie patrzy kamera emotka i te właśnie punkty przesuwam gdy poruszam strzałkami do przodu i do tylu emotka natomiast myszka obracam punkt B wokol punktu A na promieniu r
14 cze 22:20
Jack: wow Przyczyniam się do czegoś wielkiego widzę emotka Powodzenia!
14 cze 22:26
Aser: i kapa gdzies jest błąd, bo nie moge juz poruszać punktem B wokół punktu A kod programu, znajdziesz się w nim emotka # stopnie na radiany rotzr = (math.pi * rP.tVec[1] ) /180 rotxy = ( math.pi * rP.tVec[0] ) / 180 # rP.tVec[0] # wzpolrzedne punktu na osi "promień".Y Dz = rstatic * math.cos( rotzr ) r = rstatic * math.sin( rotzr ) Bx = r * math.cos( rotxy ) By = r * math.sin( rotxy ) if ( movefbold != movefb ): x = movefb − movefbold Cx = Ax * ( 1 − x ) + x * Bx Cy = Ay * ( 1 − x ) + x * By deltax = Bx − Ax deltay = By − Ay # jesli wynik 0 to skalar = 1 if math.sqrt( ( deltax * deltax ) + ( deltay * deltay ) ) == 0: skalar = 1 else: skalar = x / math.sqrt( ( deltax * deltax ) + ( deltay * deltay ) ) skalarprimx = deltax * skalar skalarprimy = deltay * skalar Dx = Bx + skalarprimx Dy = By + skalarprimy
15 cze 19:38
Ada: Kamień spada swobodnie z wysokości 3 metrów. Oblicz czas ruchu kamienia. Przyśpieszenie ziemskie g=9,81ms2
15 cze 19:43
Aser: ? Ada nie tu
15 cze 19:43
Ada: a gdzie?
15 cze 19:48
Aser: Ada: to inne temat, załóż własny Jacek: nie oblicza Dxy
15 cze 19:59
Ada: zakładałam pomóżcie mi proszę
15 cze 20:00
Jack: sprawdź co wylicza w Bx / By i skalarprimx/skalarprimy
15 cze 20:17
lukas: rysunekWitam. Szukam w internecie po omacku rozwiązania problemu i wydaje mi się, że ten temat jest jego rozwiązaniem, ale albo czegoś nie rozumiem, albo coś źle liczę, albo ten sposób jest nieodpowiedni. Rzeczywiste dane odcinka z AutoCAD'a: długość powyższego odcinka: 44.7214 mm A=(X10,Y40) B=(X50,Y20) x=20 C2=(X32.1115,Y28.9443) Potrzebuje wzór jakim posługują się programiści AutoCAD do skracania odcinków o podaną wartość x. Pozdrawiam i z góry dziękują za pomoc emotka
30 mar 08:53
lukas: Już sobie poradziłem emotka Tradycyjnie jak człowiek się poradzi, to zaraz znajduje rozwiązanie.
 nx1 + mx2 ny1 + my2 
Skorzystałem ze wzoru: m=

,

m+n m+n 
1. Znając współrzędne odcinka AB, trzeba policzyć długość odcinka. 2. za m podstawiamy wartość, o którą chcemy skrócić odcinek 3. za n podstawiamy długość odcinka − m 4. zamiast m+n można od razu wpisać długość odcinka. Żeby było zabawnie, to tak jak Aser, potrzebowałem tego do napisania programu komputerowego emotka
30 mar 23:26