Proszę o pomoc- ciąg arytmetyczny
ia007: Cegły ułożono w stos tak że w pierwszej dolnej warstwie jest ich 85, w drugiej 79, w trzeciej
73 itd.
a)Ile cegieł jest w dwunastej warstwie?
b)Ile warstw cegieł ma stos?
PONIŻEJ JEST ROZWIAZANIE ALE NIE WIEM CO SKĄD SIĘ WZIĘŁO, PROSZĘ O POMOC I WYJAŚNIENIE.
A1=85 , a2=79 , a3=73 … r = − 6
To jest ciąg arytmetyczny
a)a12= a1+ 11r
a11= 85 – 66 = 19
b)85 : 6 = 14 r 1
an=1
1=85+(n−1) • (−6)
1=85−6n+6
6n=90 /:6
N=15
14 cze 19:40
Domino: Jest to ciąg arytmetyczny malejący
a1 = 85, a2 = 79, a3 = 73
r = a2 − a1 = −6 (jest to różnica ciągu)
Obliczamy 12 wyraz ciągu :
a12 = a1+11*r ⇒ a12 = 85 +(−66) = 19 (12 warstwa)
obliczamy ilość warstw :
Każda kolejna warstwa jest o 6 mniejsza od poprzedniej więc :
85 : 6 = 14 reszta 1 tzn. że całość ma 15 warstw
14 cze 22:22
mila: musisz sie nauczyc wzoru .Ciag arytmetyczny to taki ciąg w którym stała jest różnica
np 1 ,3,5,7,9,11,13,15, ....... między liczbami jest różnica 2 czyli r=2 n
to jest miejsce na ,którym liczba stoi np 13 jest na 7 miejscu jeżeli wiesz ,ze a1=1 i
r=2 a masz obliczyć jaka cyfra jest na 7 miejscu czyli masz obliczyć a7 korzystasz ze
wzoru an=a1+(n−1)*r
a7=1+(7−1)*2 sprawdz ze wyjdzie 13
r to różnica miedzy wyrazem następnym a poprzednim czyli r=a2−a1=a3−a2=a4−a3
14 cze 22:24
ia007: Ok. Teraz rozumiem wielkie dzięki za pomoc
19 cze 10:06