Zadanie - Równania Trygonometryczne
Maciek: Zadanko:
sinx + 2*sinx=0
sinx*(2*cosx+1)=0
sinx=0 i 2*cosx= −1 (dzielę na obustronnie na 2)
| | 1pi | |
x= 2*k*pi i x= |
| + 2*k*pi |
| | 3 | |
O ile sinx wychodzi mi dobrze to cosx= −0.5 w odpowiedziach do zadania wychodzi mi
| | 2 | |
|
| +2*k*pi oraz −{2}{3}+2*k*pi |
| | 3 | |
Nie wiem co robię źle i nie potrafię znaleźć sposobu aby odpowiedź była zgodna z rozwiązaniem w
podręczniku.
14 cze 19:31
Godzio: daj początkowe równanie bo
sinx + 2*sinx = 3sinx wiec coś zjadłeś skoro w następnym piszesz sinx(2cosx + 1)
14 cze 19:33
Maciek: Przepraszam. Pierwsza linijka wygląda inaczej.
Jest to: sinx + sin2x=0
następnie sinx+2sinx*cosx=0 i dopiero nawias.
14 cze 19:36
Godzio:
Czy odpowiedź nie jest przypadkiem taka:
| | 2 | |
x = |
| kπ v x = − π + 2kπ ? |
| | 3 | |
14 cze 19:40
Godzio:
sinx + 2sinxcosx = 0
sinx(1 + 2cosx) = 0
| | 2 | | 2 | |
x = kπ v x = |
| π + 2kπ v x = − |
| π + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
14 cze 19:43
Godzio: to będzie tak, musisz pamiętać że jeśli jest
| | 1 | |
cosx = − |
| to kąt zamiast 60 jest 120 bo zmienia się o 180 stopni, widać to na |
| | 2 | |
wykresie
14 cze 19:44
Maciek: Dokładna odpowiedź :
| | 2 | | 2 | |
x = |
| +2k*pi , x = − |
| +2k*pi, x= k*pi |
| | 3 | | 3 | |
14 cze 19:45
Maciek: W tym właśnie robiłem błąd. Dziękuję bardzo i zabieram się teraz do wpojenia sobie tego
14 cze 19:46
Maciek: Jeszcze jedna rzecz. Kąty ostre odczytuję z tablic. Jak mam poradzić sobie z rozwartymi?
14 cze 19:53
Godzio:
sprowadzić ze wzorów redukcyjnych do ostrych
np sin145 = sin(180 − 35) = sin35
14 cze 19:55