Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= x^2-x-6 w przedziale
Gienek: Oblicz najmniejszą i największą wartość
funkcji f(x)= x2−x−6 w przedziale
a) <−2,2> b) <2,3>
Proszę o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie.
14 cze 17:15
Bayowsky: to jest zadanie na pochodne.
za kazdym razem zaczynasz sprawdzac wartosci argumentow na poczatku i koncu przedzialu.
inaczej mowiac w punkcie a) masz do policzenia f(−2) oraz f(2)
nie jest to jakies trudne. zwyczajnie wstawiasz za kazdego x liczbe −2 a potem 2. stad
f(−2) = 4 + 2 − 6 = 0
a f(2) = 4 − 2 − 6 = −4.
teraz liczysz pochadna funkcji f
. f'(x) = 2x − 1 = 0 => x = 1/2.
zatem liczysz f(1/2) = 1/4 − 1/2 − 6 = −25/4.
jest to wartosc najmniejsza funkcji. wartoscia najwieksza bedzie zatem f(−2) = 0.
14 cze 18:22
14 cze 18:24
Bayowsky: jesli nie wiesz co to jest pochodna to policz pierwiastki funkcji. wychodzi (x−3)(x+2). stad
tez jest to funkcja rosnaca o wierzcholku ktorego wspolrzedna x−owa to srednia arytmetyczna
miejsc zerowych (czyli 1/2) a jako ze to funkcja ktora przy x2 ma znak dodatni to wierzcholek
paraboli daje najmniejsza wartosc funkcji wystarczy zatem ja policzyc.
MATEMATYKA KRÓLOWA NAUK
14 cze 18:27