Przekształć wzór funkcji f(x)= x^2-x-6 z postaci ogólnej do postaci kanonicznej.
Gienek: Oblicz miejsca zerowe funkcji f(x)= x2−x−6 i
przekształć równanie funkcji do postaci
iloczynowej.
Proszę o rozwiązanie i krótkie wyjaśnienie
14 cze 17:13
Gienek: w tytule powinno być przekształć równanie funkcji do postaci
iloczynowej. Sory za zamieszanie.
14 cze 17:13
jo: Wystarczy jak znajdziesz miejsca zerowe, czyli rozwiążesz równanie x2−x−6=0.
Następnie podstawisz do "wzoru" na postać iloczynową: f(x) = a(x−x1)(x−x2) gdzie
oczywiście x1 i x2 są pierwiastkami równania.
14 cze 18:57
Gienek: jak mam znaleźć to miejsce zerowe? i jak mam rozwiązać to równanie? napiszcie mi
rozwiązanie, a ja dojdę do tego.
14 cze 20:58
mila: policz Δ i pierwiastki .pierwiastki to miejsca zerowe znasz wzory ?
14 cze 22:54
14 cze 22:55