funkcja kwadratowa znajdz wzór funkcji
KROPA: jej wykres przechodzi przez punkt (6,8) i ma z osia x jeden punkt wspólny, punkt o
współrzędnych (5,0)
14 cze 20:40
mila: piszesz wzór funkcjiy=ax2 +bx+c i podstawiasz za x i y (6,8) jedno równanie
i podstawiasz za x i y (5.0) drugie równanie
rozwiązujesz układ równan Rozumiesz ?
14 cze 22:00
Domino: mamy współrzędne wierzchołka więc używamy postaci kanonicznej funkicji :
y = a(x−p)2 + q
y = a(x−5)2 + 0 ⇒ y = a(x2 − 10x +25)
teraz podstawiamy współrzędne punktu (6, 8) i mamy :
8 = a(36−60+25) ⇒a = 8
y = 8(x−5)2 ⇒ y = 8x2 − 80x + 200
14 cze 22:06