funkcje
malinaa: Rzućcie okiem na zadania, bardzo mi na tym zależy ...
1. Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu : x−2y−5=0 i przechodząca przez
punkt A=(3, −4)
2. Wyznacz zbiór argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie wiedząc że jej
wykresem jest prosta o równaniu : f(x)=
√3x +1
3. określ monotoniczność funkcji f(x) = (k+2)x −2m w zależności od prametru k
4. Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą o równaniu −2x+y+8=0 i osiami układu
współrzędnych
5.Napisz wzór funkcji liniowej, która spełnia warunki f(2)= 5 i f(−1) = −7
6.Miejscem zerowym funkcji f(x)= kx +2 jest liczba −7. Znajdź k.
Moje rozwiązania:
1. y=
12x + 4
23
2. f(x) ≤0 ⇔ x∊ ( −
∞, −1
√3
4. Pole = 16
5. f(x) = 4x−3
6. zdaje mi się, że 14
proszę o sprawdzenie i o pomoc
14 cze 19:45
kalafiorowa:
1) x−2y−5=0
||
A=(3,−4)
6) f(−7)=0
−7k+2=0
−7k=−2
14 cze 19:56
kalafiorowa:
2) f(x)≤0
√3x+1≤0
√3x≤−1
14 cze 19:59
kalafiorowa:
3) f(x)=0 −funkcja stala
f(x)<0 − funkcja malejaca
f(x)>0 − funkcja rosnaca
14 cze 20:01
malinaa: w 1 zrobiłam głupi błąd ...
zad. 6 już już kumam

a zad. 2 miejsce zerowe= −1
√3 ?
14 cze 20:07
malinaa: hmm a tego 3 nie rozumiem
ja zrobiłam tak:
k+2 >0
k>0
f.rosnąca dla k> 0
f.malejąca dla k< −2
f.stała dla k = −2
to jest źle
14 cze 20:11
malinaa: a zadanie 4 i 5 sprawdzałaś? Są dobrze zrobione
14 cze 20:15
kalafiorowa:
4 i 5 dobrze
3 musisz zrobic tak jak ci napisalam.
tak jak ty robilas, obliczalas kat nachylenia prostej do osi ox
14 cze 20:19
malinaa: Oki

a tym 2 zbiór będzie wygladał: (−
∞, −√3/3 >
14 cze 20:24
malinaa: Dziękuję Ci bardzo za pomoc
14 cze 20:25