Sprawdź
Aniss: Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
(1 − cos α) ( 1/sin α + 1/ tg α) = sin α
14 cze 15:16
Jack:
zamień 1tgα na cosαsinα i wymnóż wyrazy z nawiasów przez siebie. Potem zredukuj co
się da zredukować i skorzystaj ze tego że 1−cos2α=sin2α.
14 cze 15:22
Sandra: sinα*tgα=1/cosα−cosα
2 cze 23:48
5-latek : | | 1 | |
Prawa strona tego rownania wyglada tak? |
| −cosα |
| | cosα | |
3 cze 00:07
5-latek : zamienie α na x (bedzie latwiej pisac )
| | sinx | | sin2x | | 1−cos2x | | 1 | | cos2x | | 1 | |
sinx* |
| = |
| = |
| = |
| − |
| = |
| −cosx |
| | cosx | | cosx | | cosx | | cosx | | cosx | | cosx | |
Czyli L=P
3 cze 00:19
Eta:
| | 1 | | cosα | | 1+cosα | | 1−cos2α | |
L=(1−cosα)( |
| + |
| )=(1−cosα)* |
| = |
| = |
| | sinα | | sinα | | sinα | | sinα | |
| | sin2α | |
= |
| = sinα =P dla sinα≠0 |
| | sinα | |
3 cze 00:57