prosze o szybką pomoc
Aga: Oblicz pole trapezu, którego podstawy mają długości 44 i 16, ramiona zaś 17 i 25.
14 cze 22:23
Aga: W trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości a i kącie ostrym o mierze 30 wpisujemy
prosokąty, których dwa wierzchołki należą do przeciwprostokątnej, a dwa pozostałe do
przyprostokątnych tego trójkąta. Który z tych prostokątów ma największe pole ?
14 cze 23:02
Godzio:

x+ y = 28
h
2 + x
2 = 17
2
h
2 + y
2 = 25
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − y
2 = −336
(x−y)(x+y) = −336 x + y = 28 x = 28 − y
28(28 − 2y) = −336
784 − 56y = −336
56y = 1120
y = 20
h
2 = 625 − 400
h
2 = 225
h = 15
14 cze 23:09
Godzio: masz może odpowiedź do 2 zadania ?
14 cze 23:30