prosze
Maniek93: Proszę o pomoc ciągi geometryczne
Oblicz sumę:
Sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 22, −66, 198, ...
Byłbym wdzięczny za pomoc z góry dziękuję
14 cze 22:19
mila: podaj wzór na iloraz ciągu q i na sumę
14 cze 23:55
Godzio:
a
1 = 22
a
2 = −66
a
2 = a
1 * q
q = ...
| | 1 − q6 | |
S6 = a1 * |
| oblicz q i podstaw do wzoru na sumę |
| | 1 − q | |
14 cze 23:58
b.: 54281
maniek: nie tworz kolejnych watkow, tylko pisz nastepne posty w 1 watku
swoja droga zabawne, ze skopiowales tez fragment postu mili *zamiast* podac wzor na iloraz
ciagu q i sume...
15 cze 12:10