Udowodnij, że ...
Aniss: Udowodnij, że punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny z przeciwprostokątną
dzieli tę przeciwprostokątną na odcinki, których iloczyn jest równy polu tego trójkąta.
14 cze 00:11
Godzio:
a
2 + b
2 = c
2
| | 2a − a − b + c | | 2b − a − b + c | | a − b + c | | b − a + c | |
(a−r) * (b−r) = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| ab − a2 + ac − b2 + ab − bc + cb − ca + c2 | | −a2 + 2ab − b2 + c2 | |
| = |
| = |
| 4 | | 4 | |
| −a2 + 2ab − b2 + a2 + b2 | | 2ab | | ab | |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 2 | |
14 cze 00:22
Eta:
| | ab | |
P= (a−r)*r + (b−r)*r + r2= ar+br− r2 = |
|
|
| | 2 | |
wykażemy,że:
| | ab | |
P= ( a−r)(b−r) = ab −ar −br+r2 = ab − (ar+br−r2)= ab − ab2= |
|
|
| | 2 | |
c. n. u
14 cze 00:48
Eta:
Godzio 
i jak? ........ krócej ?
14 cze 01:30
Godzio:
No tak

Rzadko mi się zdarza zrobić najkrócej jak się da przy zadaniach tego typu
14 cze 01:32
Godzio:
To tego to jednak trzeba mieć umysł
14 cze 01:34
Eta:
Nie bądź taki skromny
14 cze 01:37
Godzio:
E tam, teraz koniec szkoły się zbliża to już panuje bardziej atmosfera "rozluźnienia" to i
człowiek mniej myśli
Tak samo jak dzisiaj zobaczyłem komentarz coś w stylu:
"możesz za mnie to obliczyć pod przed wakacjami już mi się nie chce liczyć"
14 cze 01:42
Eta:
Czytałam
14 cze 01:44
Godzio:
Teraz tak sobie myślę

Czy lepiej w ogóle nie spać czy pójść i o 7 nie mieć sił żeby wstać
14 cze 01:47
Eta:
Koniecznie do spania

Ja mogę posiedzieć, bo śpię do 12
00 
Dobranoc
14 cze 01:50
Godzio:
No Dobranoc

ale i tak nie jestem śpiący
14 cze 01:52