Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
Aniss: Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
(1 − cos α) ( 1/sin α + 1/ tg α) = sin α
14 cze 14:27
R.W.16l: | 1−cos | | 1−cos | | 1−cos | |
| = |
| =sin |
| ≠sin |
| | | | 1+cos | |
błędu u siebie nie widze, ale z doświadczenia wiem, że to CZĘSTO jest tożsamość, czyli jakieś
75% szans że jest, czyli jakieś 25% szans ze mam źle
14 cze 18:11
Jack:
(1−cosα)(1sinα+cosαsinα)=
=1sinα+cosαsinα−cosαsinα − cos2αsinα=
=1−cos2αsinα=sin2αsinα=sinα
14 cze 18:20
Jack:
nie graj w totka

(chyba źle zrozumiałeś zapis)
14 cze 18:21
Jack: albo
(1−cosα)(1sinα+cosαsinα)=(1−cosα)(1+cosα)sinα=sin2αsinα=sinα
14 cze 18:29
R.W.16l: aaaa. RAZY nie PODZIELIĆ

czyli miałem rację z tym 75%
14 cze 18:29
Jack:
ale z 25% już nie
14 cze 18:31