jestem zielony z matmy pomocy
adrian1991: | | (n+1)!−n! | |
an= |
| * i |
| | (n+1)!+n! | |
14 cze 21:53
14 cze 21:55
adrian1991: obliczyc granice ciagu
14 cze 22:27
Jack: ok, zrób jak napisałem, i skróć przez n!, a potem podziel przez najwyższą potęgę mianownika.
Zdaje się że wyjdzie 1i.
14 cze 22:30
adrian1991: wychodzi mi n2i wiec cos zle robie
14 cze 22:36
Jack:
rozpisz jak robisz.
14 cze 22:41
adrian1991: | | (n+1)!−n! | | n!(n+1)−n! | | (n+1)−n! | |
an= |
| *i= |
| *i= |
| *i |
| | (n+1)!+n! | | n!(n+1)+n! | | (n+1)+n! | |
14 cze 22:51
Jack:
nie można tak skracać, musisz miec mnożenie żeby skrócić ułamek.
n!(n+1)−n!=n!(n+1+1)=n!(n+2)
n!(n−1)−n!=n!(n−1+1)=n!n
14 cze 22:54
adrian1991: w tym drugim jest + n!(n+1)!+n! to nie robi rożnicy w tym co napisales
14 cze 22:58
Jack: oj literówka...
n!(n+1)+n!=n!(n+1+1)=n!(n+2)
n!(n+1)−n!=n!(n+1−1)=n!n
Teraz się zgadza?
14 cze 23:01
adrian1991: | | (n+1)!−n! | |
powinno byc tak:an= |
| *i a z tego co piszesz to by bylo ze |
| | (n+1)!+n! | |
14 cze 23:10
adrian1991: wiec jak z tego 1 wyjdzie
14 cze 23:11
Jack: skróć n!
14 cze 23:15
adrian1991: | | n | |
to bedzie |
| a to jest 2n 2 *i  |
| | n+2 | |
14 cze 23:19
adrian1991: bo n+2 w nawiasie wiec przez calosc musze pomnozyc
14 cze 23:20
Jack: | | n | |
na razie poprzestańmy na tym że mamy |
|
|
| | n+2 | |
| | n | |
Teraz podziel ten ułamek an= |
| i przez najwyższą potęgę mianownika.
|
| | n+2 | |
14 cze 23:21
adrian1991: czyli przez n

jaka jest najwyzsza potega n+2

bo nie rozumiem
14 cze 23:27
Jack:
5 −−−−−−> max potęga to n0
n+2 −−−−−> max potęga to n1
n2+3n −5 −−−> max potęga to n2
(patrzysz na to jak na stopnień wielomianu)
14 cze 23:30
adrian1991: | | n | | n | | 1 | |
aha czyli to ma byc tak: |
| /n1= |
| * |
| |
| | n+2 | | n+2 | | n | |
14 cze 23:37
Jack: Chcemy skórcić ułamek, czyli podzielić jego licznik i mianownik przez to samo. Tym czymś ma być
najwyższa potęga mianownika, czyli "n". Właściwie powinno być więc tak:
14 cze 23:41
adrian1991: | | 1 | |
to jak n skrucimy to bedzie |
| *i  |
| | 1+2n | |
14 cze 23:45
Jack: dokladnie. Teraz można przechodzić do granicy.
14 cze 23:47
14 cze 23:48
adrian1991: no to 1
14 cze 23:50
adrian1991: to wiem ze dazy do zera
14 cze 23:52
Jack:
Wyrozumiały jestem, co,
Godzio?

Dziś wyjątkowo bo praktycznie skończyłem sesję (jutro
tylko ustny).
Tak, to będzie 1.
14 cze 23:52
Godzio: No i to bardzi nie wiem czy bym tyle wytrzymał ( chyba że bym miał dobry dzień )
14 cze 23:54
adrian1991: dziekuje bardzo, pomogles mi troche to zrozumiec, posiedze nad tym jeszcze i napewno Twoja
pomoc na marne nie pojdzie
14 cze 23:55
Jack:
powodzenia,
adrian1991. Nie bój się zajrzeć do pomocy z lewej strony − tzw. zasobów
strony. Pełno tam przykładów − granice szybko odnajdziesz
14 cze 23:58
Jack:
P.S. odp: 1i − oczywiście.
14 cze 23:59