matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.12.2016
Zadania
Odp.
0
Patryk:
| 0 0 |
0
Adam :
Pomoże mi ktoś w zadaniu z operacji elementarnych, które potem wrzucę?
1
Rafał :
Potrafi ktoś pomóc w którymś z zadań?
0
sylw123:
Sprawdź czy prawdziwe są następujące równości
2
Eryczka:
W pudełku jest 100 losów, w tym n wygrywających. Prawdopodobieństwo że wsród dwóch kupionych losów jest co najmniej jeden wygrywający, jest równe 46/165. Wyznacz n.
22
janusz:
witam czy ktoś ma może pomysł jak rozwiązać taką całkę:
23
oll:
wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)= |x|−x
2
2
Alice:
Witam, mam zadanie w książce: Na podstawie odpowiednich wykresów ustal znak różnicy.
2
Yazz:
Liczby a i b sa pierwiastkami rownania x
2
+Ax+2=0 a c i d rownania x
2
+Bx+32=0. Wyznacz A i B jesli a, b, c, d tworza w podanej kolejnosci rosnacy ciag geometryczny
6
P123H:
an=n!*2n!/3n
5
jason:
:::rysunek::: Witam, mam pytanie, nie mam gdzie tego sprawdzić. Czy wykres dla: y=|cos(x−π/3)+0,5| Będzie
1
tomuś:
Jak się z tym uporać?
(π−2arctgx)
lim
1
lnx
x−−>
∞
2
gość:
dla funkcji f: R strzałka R sporządź tabelę wartości funkcji i naszkicuj jej wykres
1
wicio655:
Witam, czy dana pochodna jest prawidłowa?
5
Adam :
Jak rozwiązać taką całkę?
√
x−5
−
√
x+5
∫
dx
√
x
2
−25
1
Fruziaa:
Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc że zbiorem jej wartości jest przedzial(−
∞
,2>, natomiast w przedziale (−7,−3) funkcja przyjmuje wartość dodatnia
5
jola:
http://matematyka.pisz.pl/forum/339657.html prosze kogos o sprawdzenie zadanka czy dobrze zapisałam w kom.
0
xyz:
Narysuj dwie przecinające się proste l i k oraz dowolny trójkąt. Skonstruuj obraz tego trójkąta w rzutowaniu równoległym na prostą l w kierunku prostej k.
1
scxez:
witam jak rozwiązać taką całkę z postaci kanonicznej
2
mental2009:
Korzystając z danych przedstawionych na rysunku, oblicz obwody trójkątów prostokątnych
3
TROCHE SMUTNY STUDENT:
MATEMATYCZNE SZALENSTWO CIAG(losc) DALSZY
7
gość:
Mam jeszcze jedno zadanie dla funkcji f: R strzałka R sporządź tabelę wartości funkcji i naszkicuj jej wykres
2
help:
Narysuj prostą l oraz dowolny trójkąt. Skonstruuj obraz tego trójkąta w powinowactwie prostokątnym o osi l i skali k= 2
3
qwerty:
Ile to będzie (5+4i)
3
0
xyz:
Narysuj dwie przecinające się proste l i k oraz dowolny trójkąt. Skonstruuj obraz tego trójkąta w rzutowaniu równoległym na prostą l w kierunku prostej k.
2
Zosia:
Rozwiąż równanie: 1. Log
1/2
(4x+8)−log
1/2
(10−x)=−3
1
Sylwia:
Narysuj prostą l oraz dowolny trójkąt. Skonstruuj obraz tego trójkąta w rzutowaniu prostokątnym na prostą l.
7
gość:
Pomóżcie nie umiem do tego zrobić wykresu! Mam naszkicować wykres tej funkcji i obliczyć jej dziedzinę.
3
Macius:
Rozwiąż równanie
3
Patryk:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny . Przekątna ściany bocznej ma długość 10 cm , a krawędź podstawy ma 6 cm. Oblicz pole całkowite i objętość.
1
digni:
Rozwiąż równania macierzowe – niewiadomą jest macierz X
1
wusygd:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=3x−2 i przechodzącej przez punkt A=(6,3)
6
jola:
1
ln(cos
)
x
lim
1
x
x→
∞
Granica z tego to 0
3
Vgdc:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt M(0;−1) i stycznego do dwóch prostych o równaniach x+y−2=0 i x+y+3=0
3
mata:
5
√
32
3
=?
3
lockyx:
Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną, która w wyniku podzielenia przez 15 daje resztę 13, a w wyniku podzielenia przez 13, daje resztę 11.
1
mental2009:
Korzystając z danych przedstawionych na rysunku, oblicz obwody trójkątów prostokątnych
1
mata:
3
√
125
2
0
zaq:
Czy ciąg an=sin(n
2
) jest zbieżny i ograniczony? Proszę o szczegółowe wytłumaczenie
2
endziulla:
Niech A,B ⊂ Ω.Zdarzenie A∪B jest zdarzeniem pewnym. Jeśli P(A)=2/3 oraz P(A|B)−=5/9 to: A.P(A∩B)=5/12
5
Afra:
To znowu ja
tyle ze teraz dziedzina :−\
5
Afra:
Hej za nic nie moge rozwiązać tego a bede pisać jutro poprawę :−\ pomoże ktoś
z góry dzieki
2
Marek:
Pokazać, że wśród 25 studentów zdających egzamin zawsze znajdzie się pięciu, którzy otrzymali tę samą ocenę przy skali ocen: 2, 3, 3+, 4, 4+, 5.
1
ksw:
Cześć. Mam zbadać, czy istnieje granica
0
Dan:
y=α*β
x
*eε Macierze X
T
X, X
T
Y
5
QWERTY:
Pytanie
1
2log
√
3
2
1
jest na dole
2
to jest mnożenie 2*
√
3
czy potęga tzw (
√
3
)
2
?
7
Hausse:
Zadanie 3.66. Ile osób jest w grupie, jeśli wiemy, że 18 zna Francuski, 11 zna Niemiecki, 15 zna Duński, 13 zna Turecki, Duński i Turecki zna 8, Francuski i Niemiecki zna 9, Turecki i
5
Jacek:
Rzucamy 4 razy kostka sześcienną .Oblicz prawdopodobienstwo tego ze co najmniej 2 razy z rzędu wyrzucimy liczbe oczek podzielna przez 3
1
wicio655:
Mam sprawdzić czy funkcja jest różniczkowalna i zupełnie jestem zbity z tropu.
1
10:
Log3 36= a to log3 4 jest równy?
0
Wróbel:
lim( (5x)
2
+sinx )/( (2x)
2
+cosx ) x−>
∞
3
Zxc:
3log x − log y =2 dla x>0 i y>0 jest równoważne jakiemu równaniu?
0
Madzia:
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym pole przekroju płaszczyzną przechodzącą przez jego wysokość oraz dwie krawędzie boczne jest dwukrotnie większe od pola podstawy i wynosi 6
4
Kajtek:
Ile rozwiązań ma równanie x
1
+x
2
+...x
k
=n, gdzie każde x
i
jest nieujemną liczba całkowita?
0
neef:
Witam mam problem z wyznaczaniem asymptot funkcji. Mam do rozwiązania taki przykład: f(x)=
x
3
(x+2)
2
1
Jasam:
Ile przekątnych ma n−kąt wypukły? kombinatoryka.
3
Zxc:
Różnica pól powierzchni całkowitej 2 kul wynosi 96π cm
2
. Oblicz długości średnic tych kul jeżeli różnią się o 4.
0
pomarańcza:
lim
3
√
n
2
+1
/n=
1
Madzia:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=18 i kącie nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy 60 stopni. Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej
1
natalia:
Ile liczb całkowitych nieujemnych spełnia nierówność 1−U{2x−3}/{4}≤3
1
Tomczii:
Oblicz wartość wyrażenia a
4
+ b
4
, wiedząc że a+b = 1 oraz a
2
+ b
2
= 8
2
inela:
Hej. Mam problem z jednym przykładem.
2
Olibu:
Oblicz wartość wyrażenia x
2
+ 1/x
2
, wiedząc że x+ 1/x = 5
1
Aisback:
Witam, mam do wykonania dzielenie wielomianu i nie wiem, co zrobić dalej...
2
123321:
Cenę x litra benzyny podwyższone 3 krotnie o 5 % Ile po podwyżkach kosztuje litr benzyny?
3
aga:
Wyznaczyć zbiór:
2n
n
n∊N\{0} : {4
n
}/{2*
√
n
}≤
0
sil123:
Wyznacz wartości parametrów p i q dla których funkcja:
px + 5p + q
f(x)=
( x + 4 )( x + 1 )
ma w punkcie x+−3 ekstremum równe −1. Sprawdź, czy jest to minimum, czy maksimum.
6
janusz:
mam do policzenia następujące całki i nie wiem jak sie za nie zabrać:
6
aga:
Zbadać monotoniczność i ograniczoność ciągów o następujących wyrazach: a) a
n
= 1/(2
1
+1) + 1/(2
2
+2)+...+1/(2
n
+n)
1
Tover:
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednej z 6 osób ze 150 możliwych, jeśli losowane są trzy osoby.
1
Jacek:
Niech A ⊂ Ω i B ⊂ Ω Ωeda takimi zdarzenami losowymi ze P(A) = 7/12 i P (B )= 5/11.Zbadaj czy zdarzenia A i B mogą się wykluczać
1
Jacob:
:::rysunek::: Zakładamy, że bloczki są nieruchome, a tarcie możemy pominąć.
5
Paweł:
Niech A ⊂ Ω B⊂ Ω beda takimi zdarzeniami losowymi ze P(A)=5/12 i P(B)=7/11 .Zbadaj czy zdarzenia A i B moga sie wykluczac
6
Maryla27:
Rzucamy 4 razy kostka szescienna .Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze co najmniej 2 razy z rzędu wyrzucimy liczbę oczek podzielna przez 3.
1
Karol Szewczyk:
Wiadomo że P(B')= 0,75 , P(AΩB) = 0,2 , P(AυB) 0,(3), wówczas P(A') jest równe
1
malinakakakka:
Rozwiaż nierówność −2(x−3)(x−1/2x)<0
6
Piotr:
Witam, mam pewien problem ze zrozumieniem granicy jednostronnej. Mam takie zadanie. Oblicz granice jednostronne funkcji w podanych punktach.
0
jakub:
Mam problem z poniższym zadaniem. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wytłumaczył w jaki sposób należy go rozwiązać.
5
Karola2904:
cześć, proszę o pomoc: Załóżmy, że posługujemy się językiem, którego wyrazy budowane są za pomocą zaledwie 5 znaków.
5
hej:
:::rysunek::: WItam. Mam problem z parametryzacją równania ruchu. Może ktoś coś doradzi.
5
Kinga:
Uzasadnij, że jeśli w równaniu kwadratowym typu ax
2
+ bx = 0 liczby a oraz b są całkowite, to wszystkie rozwiązania tego równania są liczbami wymiernymi.
3
Dagmara211:
Miejscem zerowym funkcji y= −2x−1 jest liczba 6. Wyznacz a.
7
Karolina222:
Oblicz pole oraz obwód trójkąta prostokątnego, w którym przyprostokątne mają długości 4cm oraz 9cm.
0
alcia:
Przedsiębiorstwo KASA kupuje półprodukty do produkcji pralek.Dotychczas przedsiębiorstwo zakupywało od dostawcy Real jedna sztukę po 30 zł, a sprzedawało około 350 sztuk rocznie.
12
kasia:
Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji:
1
f(x) = 4x+
x
1
Kleo:
Wyprowadź wzór na odległość między dwoma płaszczyznami równoległymi.
0
Kasia:
Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego relacja R={ (a, b), (a, c), (b, c), (c, c),(a, a), (b, b)} określona w zbiorze X={a, b, c, d}
35
Julcia:
Wyrażenie (a−1)
2
− (2a−1)
2
+ 2(a−2)(a+2) jest równe
2
Maatematyka:
Jak obliczyc calke z e
2x
przez 1+ e
x
1
Studentpytanie:
Mam pytanie: ktoś mi może wyjasnić z matematycznego punktu widzenia dlczego gdy chcemy narysować wykres funkcji:
1
Stooley:
Rozwiąż nierówność IcosxI<1/2
7
Karol Szewczyk:
W koszyku było 15 jabłek w tym dokładnie 3 antonówki . Po kilku dniach usunieto z niego 2 zepsute jabłka .Nastepnie losowo wybrano jedno jabłko z pozostałych .Jakie jest
1
Matglo:
unkty A(–2, –3), B(0, –5) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD, a punkt S(0, –3) jest środkiem symetrii tego kwadratu.
6
Andre:
Witam,
3
Kamil:
Ze zbioru {Δ,Ω}tworzymy ciągi co najmniej jednowyrazowe i co najwyżej pięciowyrazowe. Łączna ich liczba jest:
3
Vgdc:
Punkty A(–3;−3), B(2,1) i C(3;−5) są wierzchołkami trójkąta ABC. a) Oblicz cosinus największego kąta w tym trójkącie.
2
Var:
Mam problem z prawidłowym rozwiązaniem nierówności trygonometrycznej:
1
oll:
−2x−2
kiedy
jest wieksze od 0 a kiedy mniejsze?
(x−1)
3
1
Ernest: