kombinatoryka
Kamil: Ze zbioru {Δ,Ω}tworzymy ciągi co najmniej jednowyrazowe i co najwyżej pięciowyrazowe. Łączna
ich liczba jest:
a) sumą pewnej liczby początkowych wyrazów pewnego ciągu geometrycznego
b) mniejsza od 26
c) podzielna przez 31
No więc mi ta suma wychodzi 62, czyli wszystkie odpowiedzi są poprawne? A powinna być jedna
Pomocy
14 gru 06:00
Kamil: znaczy a jest źle
14 gru 06:19
Kamil: nie, dobrze, sam już nie wiem xd
14 gru 06:20
Kamil: jednowyrazowe: 21
dwu−: 22
trzy−: 23
cztero−:24
pięcio:25
suma=62
26=64
62<64
62:31=2
a1=2, q=2: 2,4,8,16,32
14 gru 06:30