Egzamin
Andre: Witam,
mam takie pytanko a w sumie to dwa.
1) w przykladzie gdzie lim x→∞ (1+x2)1/x mozna bezposrednio napisac, ze jest to rowne 1,
poniewaz 1/x →0 oraz a0=1?
2) Uzasadnic na przykladach, ze 0*∞ i 00 to sa symbole nieoznaczone. Wystarcz podac jakis taki
przyklad z czapy jak
lim x(x−4)
x→4
14 gru 06:52
Jerzy:
1) To jest symbol nieoznaczony (∞)0
2) To nie jest symbol nieoznaczony, limx→4x(x−4) = 0
14 gru 08:04
Andre: To w takim razie
1) e
∞ czyli lim (1+x
2)
1/x =
∞
x→1
2) faktycznie pomylilem sobie xD, ale sama koncepcja pytania pozostaje, czy wystarczy wzor
podac

?
lim x→
∞ 1/x *(x)
14 gru 08:15
Jerzy:
1) lim
x→1(1+x
2)
1/x = [2
1] = 2
2) Nie uzasadnia sie czegoś, co jest zdefiniowane, a takim pojęciem jest symbol nieoznaczony.
Mozna podać przykłady:
lim
x→∞ x
3 − x
2
14 gru 08:28
Jerzy:
w ostatnim mianowniku: x − 2 oczywiście.
14 gru 08:31
Andre: w tym pierwszym lim x→∞ tylko zle napisalem tam z "e" xD
14 gru 08:55
Jerzy:
W pierwszym granica wynosi: e0 = 1
14 gru 08:58