całka
janusz: mam do policzenia następujące całki i nie wiem jak sie za nie zabrać:
∫ sinmx * cos3x dx
∫ cos2n+1x dx
14 gru 17:04
Adamm: w obu spróbuj podstawienia t=sinx
14 gru 17:10
janusz: dzieki wielkie za pomoc
14 gru 17:16
janusz: w drugim przykładzie dochodzę do ∫ ( 1 − t 2)n dt i nie wiem co dalej z tym robić
14 gru 18:02
Adamm: | | | | | |
(1−t2)n = ∑k=0n | (−t2)k=∑k=0n | (−1)kt2k |
| | | |
| | | | 1 | | |
∫ ∑k=0n | (−1)kt2k dt = ∑k=0n |
| (−1)kt2k+1 + C |
| | | 2k+1 | |
14 gru 18:13
janusz: skąd to przejście: (−t2)k = (−1)kt2k ?
14 gru 18:17
Adamm: (a*b)n = anbn
a=−1
b=t2
14 gru 18:18