Równanie kwadratowe oraz pole i obwód trójkąta
Karolina222: Oblicz pole oraz obwód trójkąta prostokątnego, w którym przyprostokątne mają długości 4cm oraz
9cm.
2. Rozwiąż równanie kwadratowe: (x+1)2 > −2x2 + x
Proszę o pomoc,
14 gru 12:04
Jerzy:
d =
√42 + 92 =
√16 + 81 =
√97
O = 4 + 9 +
√97 = 13 +
√97 cm
14 gru 12:10
Jerzy:
2) To nie jet równanie.
14 gru 12:11
Karolina222: całe zadanie wygląda tak:
Dane są zbiory liczb rzeczywistych A={x: Ix−2I ≤ 3} oraz B= {x: (x+1)2 > −2x2 + x}. Zapisz w
postaci przedziałów liczbowych zbiory: A, B, A∩B, B/A
14 gru 12:17
Jerzy:
A = [−1;5]
B = R
14 gru 12:26
Jerzy:
A∩B = [−1;5]
B/A = (−∞;−1) U (5;+∞)
14 gru 12:27
Karolina222: I w tym przedziale B chyba powinna wyjść delta. Tylko, że mam problem z przekształceniem, bo
delta wychodzi mi zła. Pokaże w jaki sposób próbuje zrobić to zadanie:
x−2 ≤ 3
x ≤ 3−2
x≤ 1
i x −2 ≥ −3
x≥ −3−2
x≥ −5
XA∊ <−5 ; 1>
a ten zbiór B zaczęłam tak:
(x+1)2 > −2x2+x
x2+2x+1 > −2x2+x
x2+2x+1+2x2−x > 0
3x2+x+1 > 0
a=3 b=1 c=1
Δ= (12) −4 razy 3 razy 1
Δ= 1−12
i coś robię źle, bo powinno wyjść x1 i x2 abym mogła zaznaczyć zbiór
14 gru 12:30
Jerzy:
A − żle
B − zbiór liczb rzeczywistych.
14 gru 12:31