Zbadaj granice
P123H: an=n!*2n!/3n
an+1/an= .............. (n+1 )(2n+1)( 2n+2)/( 3n+1)( 3n+2 )(3n+3)
Proszę mi powiedzieć w jaki sposób mam zbadać ową granicę.
Podejrzewam że jest malejąca(mianownik>l), jednak nie wiem w jaki sposób to napisać
14 gru 21:41
Adamm: ciąg jest rosnący, dąży do nieskończoności
14 gru 21:43
P123H: Sorki za błąd, w mianowniku 3n!
14 gru 21:45
Adamm: (3n)! a 3n! to jest różnica
14 gru 21:47
P123H: n!(2n)!/(3n)!
14 gru 21:48
Adamm: | an+1 | | (n+1)(2n+1)(2n+2) | | (2n+1)(2n+2) | |
| = |
| = |
| |
| an | | (3n+1)(3n+2)(3n+3) | | (3n+1)(3n+2)3 | |
| | −21−√74 | | −21+√74 | |
rozwiązujemy nierówność (2n+1)(2n+2)<(3n+1)(3n+2)3 ⇔ n< |
| lub n> |
| |
| | 46 | | 46 | |
| | −21+√74 | |
ponieważ n≥1> |
| to nierówność zachodzi dla każdego n≥1 |
| | 46 | |
| | an+1 | |
więc dla każdego n∊ℕ+ mamy |
| <1, ciąg jest malejący |
| | an | |
ponieważ a
n>0 to ciąg jest zbieżny (ograniczony i monotoniczny)
lim
n→∞ a
n+1 = g
| | (2n+1)(2n+2) | | 4 | |
limn→∞ |
| *an = |
| g |
| | (3n+1)(3n+2)3 | | 27 | |
g=0
ciąg jest zbieżny do zera
14 gru 21:57
P123H: Dziękuje serdecznie
Pozdrawiam
14 gru 21:59