równanie logarytmicze
Macius:
Rozwiąż równanie
logx2*log2x2=log16x2
otrzymałem dwa rózne wyniki jakby był ktoś miły i przedstawił swoj zebym mógł porównać byłbym
wdzięczny
14 gru 20:25
Adamm: x>0, x≠1, x≠1/2, x≠1/16
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| log2x | | log2(2x) | | log2(16x) | |
log
2(16x)=log
2xlog
2(2x)
4+log
2x=log
2x(1+log
2x)
4=log
22x
log
2x=2 lub log
2x=−2
x=4 lub x=1/4
14 gru 20:29
Macius: mógłbyś mi pokrótce napisac co się dzieje od 3 linijki skąd ta 4 przed logarytmem?
14 gru 20:40
14 gru 20:42