Wyrażenie
Julcia: Wyrażenie (a−1)
2 − (2a−1)
2 + 2(a−2)(a+2) jest równe
14 gru 10:32
Jolanta: wzory skróconego mnozenia
(a−b)2=a2−2*a*b+b2
(a−1)2=a2−2*a*1+1=a2−2a+1 spróbuj dalej policzyć to sprawdzę
14 gru 10:39
Jolanta: ijeszcze wzor do ostatnich nawiasów (a−b)(a+b)=a2−b2
14 gru 10:41
Julcia: Końcówka mi wyszła −2+1+37−16=20.
14 gru 10:44
Julcia: To sa zad. z gimnazjum.
14 gru 10:45
Jerzy:
A jakim sposobem wyszła ci taka końcówka, gdzie jest a ?
14 gru 10:48
Jolanta: wiem moja bratanica tez jest w gimnazjum
napisz jak liczysz
14 gru 10:50
Julcia: NIe mam pojęcia jak mi to wyszło, liczyłam, liczyłam i o.
14 gru 10:50
Jolanta: napisz jak liczys,bo pomysle,ze jest tak jak z jednym chłopakiem ,ktory chwalil sie,że nie musi
zadan odrabiac mu w internecie zrobią
14 gru 10:54
Wałowa: Pozniej tacy przed matura wolaja strasznie POMOCY bo niie rozumiem .
14 gru 10:58
Julcia: x2+2xy+y2−4(−6x−9x2+4+6x)=x2+2xy+y2−4(−9x2+4)+2xy+y2+37x2−16*2*1*... nie no, nie wiem.
zle? Ale ze mie tępota.
14 gru 11:00
14 gru 11:01
Jolanta: a co to jest ?
przeciez podałas zadanie (a−1)2....
14 gru 11:08
Julcia: ja napisałam po znaku równości jak liczyłam to zadanie.
14 gru 11:10
Julcia: nie, ja nie to zadanie podałam... boże..
14 gru 11:11
Jerzy:
A skąd dziecko masz x i y ?
14 gru 11:11
14 gru 11:11
Jolanta: ...=x2+2xy+y2−4(−9x2+4)=x2+2xy+y2+36x2−16=37x2+y2+2xy−16 jeśli chodzi o to co
napisałaś
14 gru 11:14
Julcia: tamto zrobiłam tak:
(a2−2a+1)(−4a2−4a+1)+2(a2−4)=−a+2a−8
14 gru 11:15
Julcia: To już moje końcowe obliczenia podałam Pani.
14 gru 11:16
Jerzy:
A skąd iloczyn pierwszych nawiasów ?
14 gru 11:19
Jolanta: o 11:14 masz koncowke tamtego drugiego zadania
(a−1)2−(2a−1)2+2(a−2)(a+2)=a2−2a+1−(4a2−4a+1)+2(a2−4)=a2−2a+1−4a2+4a−1+2a2−8=
albo znak mnożenia albo minus ,nie wiem
14 gru 11:22
Jerzy:
Wynik końcowy: − a2 + 2a − 8
14 gru 11:24
Julcia: Pogubiłam się teraz.
14 gru 11:24
Jerzy:
a2 − 4a2 + 2a2 = −a2
−2a + 4a = 2a
1 − 1 + 8 = 8
14 gru 11:26
Jerzy:
1 − 1 − 8 = −8 ( tam miało być)
14 gru 11:26
Jolanta: Podałam ci jak rozwiązac do treści u góry,tam napisłaś minus miedzy pierwszym i drugim
nawiasem.a rozwiązywanie podawałas na mnozenie między tymi nawiasami
14 gru 11:26
Julcia: Czyli zle to robie?
14 gru 11:29
Jolanta: Jeżeli tresc na samej górze jest poprawna to o 11:22 masz rozwiązanie .minus przed nawiasem
zmienia znaki wszystkich liczb,które sa w nawiasie
14 gru 11:30
Jerzy:
Wynik miałaś prawie dobry , tylko na początku jest : − a2 , a nie : − a
14 gru 11:31
Jolanta: zredukuj wyrazy podobne i podaj rozwiązanie
14 gru 11:32
Julcia: Już poprawiłam ,dziękuje bardzo.
14 gru 11:32
Jerzy:
Już podała o 11:15 ( z drobnym błędem )
14 gru 11:33
Julcia: Bardzo Panstwu dziękuje, P. Jerzego bardziej zrozumiałam chyba jednak. Dziękuje.
14 gru 11:34
Jolanta: masz jeszcze jakieś pytanie ?
Jerzy umiesz zadania ze stężeniami roztworów.?Wczoraj robiłam ale mam watpliwosci
14 gru 11:35
Julcia: mam chemie, ale tam juz nic nie rozumiem.
14 gru 11:37