Wyznacz miejsce zerowe funkcji
Afra: Hej za nic nie moge rozwiązać tego a bede pisać jutro poprawę :−\ pomoże ktoś

z góry dzieki
14 gru 19:16
Mila:
D:
x2−25≠0
x≠5 i x≠−5
x−25=0
x=25 m. zerowe f(x)
14 gru 19:17
Afra: Troche nie rozumiem :−\
14 gru 19:20
===:
to rzeczywiście masz problem
14 gru 19:27
endziulla: Najpierw obliczasz dziedzinę:
mianownik różny od zera − x2−52≠0 ⇒ x≠5 i x≠−5
Następnie rozwiązujesz równanie przyrównując do zera. Mnożąc przez mianownik, otrzymasz
x−25=0 ⇒ x=25 − M0
14 gru 19:28
Afra: Dzieki
14 gru 19:30