Mila:
|Ω|=6
4
A−co najmniej 2 razy z rzędu wyrzucimy liczbę oczek podzielna przez 3
X={3,6} liczby oczek podzielne przez 3
Y={1,2,4,5} pozostałe możliwe liczby oczek do wyrzucenia
Z={1,2,3,4,5,6} wszystkie możliwe liczby oczek do wyrzucenia
1) dwa razy z rzędu wypadły liczby oczek podzielne przez 3
XXYZ − 2
2*4*6=96 lub
ZYXX 96 lub
YXXY 4*2
2*4=64
2) trzy razy z rzędu wypadły liczby oczek podzielne przez 3
XXXY lub YXXX 2*(2
3*4)=64
3)
Wypadły 4 liczby oczek podzielne przez 3
2
4=16
|A|=2*96+64+64+16=336
| | 336 | | 56 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 6*6*6*6 | | 6*6*6 | | 27 | |
Sprawdź rachunki, albo odpowiedź, może coś pominęłam.