→
AB = [ 2 − (−3) , 1 − (−3) ] = [ 5 , 4 ]
I AB I = √ 52 + 42 = √41
→
AC = [ 3 − (−3), − 5 − (−3)] = [ 6, −2]
I AC I = √62 + (−2)2 = √40
→
BC = [ 3 − 2, − 5 − 1] = [ 1, − 6 ]
I BC I = √12 = (−6)2 = √37
Kąt ∡ ACB jest największy, bo leży naprzeciw najdłuższego boku Δ ABC.
Mamy
→ →
CA = − AC = [ − 6, 2 ]
→ →
CB = − BC = [ − 1, 6 ]
więc iloczyn skalarny
→ →
CA o CB = −6*(−1) + 2*6 = 18
| 18 | 18 | 9 | 9 √370 | |||||
cos γ = | = | = | = | |||||
| √40*√37 | 2 √370 | √370 | 370 |
| − 5 − (−3) | − 2 | 1 | ||||
a = | = | = − | ||||
| 3 − (−3) | 6 | 3 |
| 1 | ||
y = a x + b = − | x + b | |
| 3 |
| 1 | ||
− 3 = − | *(−3) + b ⇒ b = − 3 − 1 = − 4 | |
| 3 |
| 1 | ||
y = − | x − 4 − postać kierunkowa | |
| 3 |
| I 1*2 + 3*1 + 12 I | I 17 I | 17 | ||||
h = | = | = | ||||
| √12 + 32 | √10 | √10 |