całki
hej:

WItam. Mam problem z parametryzacją równania ruchu. Może ktoś coś doradzi.
Wiem ze koralik przemieszcza sie na wysokość h po drucie pod wpływem poziomej siły F.
Mam pokazać, że praca tej siły zawsze równa jest mgh.
Rozpisuje: dW=F* ds, i z tego wiem, że W=(całka od 0 do h)F
y*y + (całka od 0 do x) F
x*x
tłumaczę sobie że siła F pozioma i siła reakcji druta dają mi siłę przeciwną do cięzkości czyli
mgh
ale nie wiem jak wyzerować tą drugą całkę
14 gru 13:26
jc:
Parametryzacja linii: x=x(s), y=y(s)
R = siła reakcji drutu
Fx = − Rx, Fy= − Ry + mg
∫ (−Rx dx/ds − Ry dy/ds) ds = 0
bo wektor styczny do drutu (dx/ds, dy/ds) jest prostopadły do siły reakcji (Rx, Ry).
Dlatego
∫ Fx dx + Fy dy = ∫ mg dy = y(koniec) − y(początek)
14 gru 13:51
hej: okey dzięki wielkie super, a jeszcze jeśli liczę pracę siły F która jest pozioma to intuicyjnie
powinno to zależeć od x, jednak zależy od y
Wychodzi mgh bo bierzemy pod uwagę siłę reakcji drutu w tym przypadku obliczona praca dalej
odnośi się do siły poziomej F
14 gru 13:58
jc: Zapomniałem czynnika mg.
=mg ( y(koniec) − y(początek) ) = mgh
14 gru 14:01
hej: okey rozumiem

tylko to nie jest teraz praca siły reakcji, zamiast pracy siły poziomej? bo
miałem zrobić prace siły poziomej i tu sie troche gubie
14 gru 14:15
jc: Praca siły reakcji = 0, bo w każdym w każdym momencie (małe) przesunięcie jest
prostopadłe do siły reakcji.
14 gru 14:58