Wykresy funkcji trygonometrycznych
jason:

Witam, mam pytanie, nie mam gdzie tego sprawdzić. Czy wykres dla: y=|cos(x−π/3)+0,5| Będzie
wyglądać tak jak na rysunku?, jedna jednostka na osi y = 1, na osi x = π/2. Jeżeli nie tak, to
jak powinna wyglądać? Dzięki.
14 gru 21:26
14 gru 21:29
Mila:

f(x)=|cos(x−
π3)+
12|
g(x)=cosx →T
[π3,12]⇒
h(x)=cos(x−π3)+12→
symetria względem OX dla (x,y)∊wykresu h(x) takich, że y<0⇒
f(x)
14 gru 21:36
jason: Mogę wiedzieć dlaczego? Skoro przesuwamy wykres o 0,5 w górę to punkt gdzie x = π/3 będzie miał
wartość y = − 0,5, a skoro jest wartość bezwzględna to 0,5. Więc dlaczego wykres tak wygląda?
Czy to ja
źle coś rozumiem?
14 gru 21:42
jason: Oo, dziękuję za wyjaśnienie Mila
14 gru 21:43
Adamm: cos0=1
14 gru 21:44