yht:
(−
∞,2> z tego wnioskujemy że q=2
(−7,−3) z tego wnioskujemy że x
1=−7, x
2=−3, punkty A=(−7,0), B=(−3,0) należą do wykresu
funkcji
Rozwiązanie:
| | x1+x2 | | −7−3 | | −10 | |
p = |
| = |
| = |
| = −5 (współrzędna x−owa wierzchołka, czyli p, leży |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dokładnie w połowie między miejscami zerowymi, więc p jest średnią arytmetyczną miejsc
zerowych)
W=(p,q) → W=(−5,2)
postać kanoniczna
f(x) = a(x+5)
2+2
punkt A=(−7,0) należy, więc
0 = a(−7+5)
2+2
0 = a*(−2)
2+2
0 = 4a+2
−4a = 2
| | 1 | |
podstawiamy wyliczone a=− |
| do wzoru f(x) = a(x+5)2+2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
odp. f(x) = − |
| (x+5)2+2 |
| | 2 | |