Równania kwadratowe. Uzasadnij, że
Kinga: Uzasadnij, że jeśli w równaniu kwadratowym typu ax2 + bx = 0 liczby a oraz b są całkowite, to
wszystkie rozwiązania tego równania są liczbami wymiernymi.
14 gru 13:25
Jerzy:
| | b | |
⇔ x(ax+b) = 0 ⇔ x = 0 lub x = − |
| ( obydwa wymierne) |
| | a | |
14 gru 13:27
Kinga: Dziękuję. Byłam blisko prawidłowego rozwiązania.
14 gru 13:30
Adamm: powinno być założenie że a≠0
14 gru 13:53
Jerzy:
Skora autor zadania napisał: " równaniu kwadratowym" , tzn. a ≠ 0
14 gru 13:55
Adamm: ale brak uzasadnienia dzielenia przez a
14 gru 13:58