matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Tomczii:
Oblicz wartość wyrażenia a
4
+ b
4
, wiedząc że a+b = 1 oraz a
2
+ b
2
= 8
14 gru 18:09
Adamm:
1
a
4
+b
4
=(a
2
+b
2
)
2
−2a
2
b
2
=(a
2
+b
2
)
2
−2a
2
b
2
=(a
2
+b
2
)
2
−
((a+b)
2
−(a
2
+b
2
))
2
2
14 gru 18:17