Okrag
Vgdc: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt M(0;−1) i stycznego do dwóch prostych o
równaniach x+y−2=0 i x+y+3=0
14 gru 19:54
Adamm: mamy jakieś równanie okręgu
prosta między x+y−2=0 a x+y+3=0 to oczywiście x+y+0,5=0, y=−x−0,5
| | 25 | |
(x−x0)2+(y+x0+0,5)2= |
| |
| | 8 | |
podstawiasz punkt i masz swoje równanie
14 gru 20:01
Adamm: tzn, podstawiasz i wyliczasz x0
14 gru 20:02
Vgdc: Właśnie nie wiedziałam jak zacząć, dziękuje. Pozniej rozwiąże i w razie coś będę pisać.
14 gru 20:12