Prawdopodobienstwo
Paweł: Niech A ⊂ Ω B⊂ Ω beda takimi zdarzeniami losowymi ze P(A)=5/12 i P(B)=7/11 .Zbadaj czy
zdarzenia A i B moga sie wykluczac
14 gru 15:58
zef: | | 7 | |
P(B)= |
| tutaj powinno być 12 w mianowniku, skoro A,B⊂Ω |
| | 12 | |
P(A)+P(B)=1 więc zdarzenia sie nie wykluczaja
14 gru 16:00
Adamm: zef, jest jedna możliwość dla których zdarzenia się wykluczają, kiedy zdarzenia A i B są
przeciwne
odp. Mogą się wykluczać
14 gru 16:24
Adamm: | | 7 | |
i powinno tam być |
| , normalnie się nie wykluczają |
| | 11 | |
14 gru 16:25
zef: Skoro A i B ⊂ Ω to według mnie Ω dla A i B powinna być taka sama
14 gru 16:28
Adamm: załóżmy że mamy |Ω|=132, |A|=55, |B|=84
14 gru 16:31