matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Olibu:
Oblicz wartość wyrażenia x
2
+ 1/x
2
, wiedząc że x+ 1/x = 5
14 gru 18:01
Ajtek:
1
(x+
)
2
=5
2
x
I liczysz
.
14 gru 18:03
Natalia:
1
x+
=5/*
2
x
1
1
x
2
+2*x*
+
=25
x
x
2
1
x
2
+
=23
x
2
14 gru 18:05