Pomocy
Hausse: Zadanie 3.66. Ile osób jest w grupie, jeśli wiemy, że 18 zna Francuski, 11 zna Niemiecki, 15
zna Duński, 13 zna Turecki, Duński i Turecki zna 8, Francuski i Niemiecki zna 9, Turecki i
Francuski zna 7, Duński i Francuski zna 8, Niemiecki i Turecki zna 9, Niemiecki i Duński zna
5, Niemiecki i Francuski i Duński zna 3, Niemiecki i Francuski i Turecki zna 4, Francuski i
Duński i Turecki zna 3, Niemiecki i Francuski i Turecki i Duński zna 2?
14 gru 18:56
Hausse: Ma ktoś chwilkę by pomóc?
14 gru 19:19
Hausse: Proszę o pomoc.
14 gru 20:19
Mila: 18 F
11 N
15 D
13 T
8 D⋀T
9 F ⋀N
7 T⋀F
8 D ⋀F
9 N ⋀T
5 N⋀ D
3 N⋀F⋀D
4 N⋀F⋀T
3 F⋀D⋀T
2− N⋀F⋀T⋀D
|N∪F∪T∪D|=
=|N|+|F|+|T|+|D|−(N∩F|+|N∩T|+|N∩D|+|F∩T|+|F∩D|+|T∩D|)+
+|N∩F∩T|+|N∩F∩D|+|F∩T∩D|+|N∩T∩D|−|N⋀F⋀T⋀D|=
Licz.
14 gru 20:21
Adamm: czemu nie ma ile osób zna Turecki, Duński i Niemiecki
14 gru 20:23
Mila:
Piszesz Adam o treści czy podanym wzorze?
14 gru 20:28
Adamm: o treści oczywiście
14 gru 20:29
Mila:
Może trzeba odczytać z diagramu Venne'a
14 gru 20:36