Znajdź liczbę
lockyx: Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną, która w wyniku podzielenia przez 15 daje resztę 13, a w
wyniku podzielenia przez 13, daje resztę 11.
Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie i z góry dziękuję
14 gru 19:45
Adamm: n=15k1+13
n=13k2+11
13k2+11=15k1+13
13k2=15k1+2
teraz jaka jest najmniejsza naturalna para (k1, k2)
15k1+2 musi być podzielne przez 13, stąd 2k1+2 musi być podzielne przez 13, stąd
k1+1 musi być podzielne przez 13
podstawiając k1=12, widzimy że jest to rozwiązanie, a sposób w jaki to rozwiązanie znaleźliśmy
mówi nam że jest to najmniejsze rozwiązanie
odp. Tą liczbą naturalną jest 193
14 gru 19:53
Eta:
Takie liczby tworzą ciąg arytmetyczny:
an : a=15n−2
bk : a=13k−2
15n−2=13k−2 ⇒ 15n=13k to najmniejsze n= 13 i najmniejsze k=15
zatem a= 15*13−2= .. = 193 −−− szukana liczba naturalna
14 gru 20:11
piotr: L=15n+13=13m+11
n=(13m−2)/15
dla m=14 n=12 ⇒ szukana liczba L=12*15+13 = 193
14 gru 20:25