całka
janusz:
witam czy ktoś ma może pomysł jak rozwiązać taką całkę:
x3 − 1
∫ −−−−− dx
4x3 − x
14 gru 22:17
Adamm: najpierw rozbij to tak żeby w liczniku był wielomian mniejszego stopnia, dalej rozbijasz to w
ten
sposób
| W(x) | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x−1/2)(x+1/2) | | x | | x−1/2 | | x+1/2 | |
14 gru 22:21
Mila:
===========
| | (x3−1) | | 1 | | 0.25x−1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | (4x3−x) | | 4 | | x*(2x−1)*(2x+1) | |
| | x | | 0.25x−1 | |
= |
| +∫ |
| dx= |
| | 4 | | x*(2x−1)*(2x+1) | |
Teraz ułamki proste.
| 0.25x−1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x*(2x−1)*(2x+1) | | x | | 2x−1 | | 2x+1 | |
Spróbuj dalej sam
14 gru 23:07
janusz: nie rozumiem jaki zwiazek ma wynik dzielenia z tym przejsciem z jednej calki w dwie
14 gru 23:12
Mila:
Taki, że upraszcza rachunki.
14 gru 23:16
janusz: nie ogarniam konkretnie tego:
| | 1 | | 0.25x−1 | |
∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | 4 | | x*(2x−1)*(2x+1) | |
skąd to sie wzielo?
14 gru 23:22
Mila:
| x3−1 | | 1 | | 0.25x−1 | |
| = |
| + |
| |
| 4x3−x | | 4 | | 4x3−x | |
L=P
Całkujesz prawą stronę.
14 gru 23:22
Mila:
To zwykłe przekształcenie wyrażenia podcałkowego, często to upraszcza rachunki.
14 gru 23:24
Mila:
Np:
| | 3x2+5x | |
∫ |
| dx=∫(3x+5)dx i masz prościutką całkę. |
| | x | |
14 gru 23:26
Mintaj: Mila czy to ten słynny futbolista Sebek Mila?
14 gru 23:31
janusz: dlaczego ta reszte zapisujesz nad wielomianem przez ktory dzielisz
14 gru 23:36
Mila:
cd.
0.25x−1=A*(4x
2−1)+B*x*(2x+1)+C*x*(2x−1)
0.25x−1=A*4x
2−A+2x
2*B+Bx+2x
2*C−Cx=x
2*(4A+2B+2C)+x*(B−C)−A
Porównanie wsp.
4A+2B+2C=0
−A=−1⇔A=1
B+C=−2
| | x3−1 | | x | | 1 | | 7 | | 9 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx−∫ |
| dx−∫ |
| dx= |
| | 4x3−x | | 4 | | x | | 8(2x−1) | | 8*(2x+1) | |
| | x | | 7 | | 2 | | 9 | | 2 | |
= |
| +ln|x|− |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx= |
| | 4 | | 2*8 | | 2x−1 | | 2*8 | | 2x+1 | |
| | x | | 7 | | 9 | |
= |
| +ln|x|− |
| ln|2x−1|− |
| ln|2x+1|+C |
| | 4 | | 16 | | 16 | |
14 gru 23:41
janusz: wiem jak dalej to wyliczyc chodzi mi tylko o zamiane ilorazu tych wielomianów
dlaczego ta reszte zapisuje sie nad wielomianem przez ktory dziele
14 gru 23:43
Mila:
30:13=2 +reszta 4 co zapisujemy
14 gru 23:45
janusz: ok dzieki rozumiem
14 gru 23:48
Karp: Mila, ludzie tacy jak ty są dla mnie inspiracją. Oby więcej takich polonistów!
14 gru 23:49
janusz: mam jeszcze jedno pytanie, czy jak przejde do rozwiazywania rownania z A B i C to czy zamiast
wyliczac wszystkiego nie lepiej podstawic cos za x zeby np A i B sie wyzerowalo i zostalo samo
C?
14 gru 23:55
Mila:
To tak samo jak ze zwykłym dzieleniem
| | 7 | |
12:7=1 reszta 5 czyli 12:7=1+ |
| |
| | 5 | |
(x
2+3x−2 ):(x−1)=x+4
−(x
2−x)
======
4x−2
−( 4x−4)
====
2← reszta
⇔(x
2+3x−2 )=(x+4)*(x−1)+
2 mozemy obie strony podzielic przez (x−1)
Mamy:
14 gru 23:55
Mila:
Ad.23:55
Tak , ja na ogół podstawiam za x liczby aby wyzerować odpowiednie składniki.
Jednak myślałam, że nie znasz tego sposobu i tradycyjnie liczyłam.
Rozwiąż bez dzielenia , to prosta całka.
Jednak postaraj się to dzielenie z resztą zrozumieć.
14 gru 23:59
janusz: udalo mi sie wczesniej rozwiazac ta calke sposobem adamma nie wiedzialem ze mozna
to tak podzielic
15 gru 00:00
Mila:
Masz pytanie, to szybko, wybieram się do spania
15 gru 00:00
Mila:
Właśnie
Adam to Ci sugerował, co ja zrobiłam.
To w porządku. Dobranoc
15 gru 00:02
janusz: Wszystko jasne dziekuje
15 gru 00:04