monotoniczność i ograniczoność- ciągi liczbowe
aga: Zbadać monotoniczność i ograniczoność ciągów o następujących wyrazach:
a) an = 1/(21+1) + 1/(22+2)+...+1/(2n+n)
b) an=(5*7*...*(3+2n))/(4*7*...*(1+3n))
14 gru 16:32
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
0<an≤ |
| + |
| +...+ |
| <1 |
| | 2 | | 22 | | 2n | |
14 gru 16:34
g: b)
5/4 * 7/7 * 9/10 * 11/13 * 13/16 * 15/19 * 17/22 ...
a2 = a1, n≥3: an < an−1, an → 0.
14 gru 16:43
aga: i to jest wszystko?
a punkt b)?
14 gru 16:45
Adamm: | an+1 | | 5+2n | | 1+3n | |
| = |
| * |
| <1 |
| an | | 4+3n | | 3+2n | |
ciąg jest malejący, zatem ograniczony z góry przez a
1
14 gru 16:47
aga: dlaczego a
2=a
1? z góry dziękuje
14 gru 16:51
Adamm: | | an+1 | | 5+2n | |
przepraszam, |
| = |
| ≤1 |
| | an | | 4+3n | |
ciąg jest nierosnący
14 gru 16:51