Znaleźć przedziały monotoniczności
kasia: Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji:
14 gru 11:39
Jerzy:
Liczymy pochodną.
14 gru 11:42
kasia: to wiem
D= (−niesk,0)u(0,niesk)
jak znalezc pkt przeciecia z osią x i po ktorej stronie bedzie dodatnie a ktorej ujemne?
14 gru 12:37
Jerzy:
Źle pochodna.
14 gru 12:38
14 gru 12:38
Jerzy:
| | 4x2 − 1 | |
f'(x) = |
| ... i teraz zauważ,że znak pochodnej zależy tylko od znaku licznika. |
| | x2 | |
14 gru 12:40
kasia: okay, a dlaczego ma byc −?
14 gru 12:40
Janek191:
14 gru 12:40
kasia: oki juz dalej wiem
14 gru 12:40
Jerzy:
| | 1 | |
Policz pochodną z |
| korzystając ze wzoru na pochodną ilorazu, to zobaczysz. |
| | x | |
14 gru 12:41
kasia: tylko czemu w pochodnej ma być −1/x2?
14 gru 12:42
kasia: okay
14 gru 12:42
Janek191:
f '(x) = 0 ⇔ x = − 0,5 lub x = 0,5
14 gru 12:44