Wieloetapowe Doswiadczenia temat
Karol Szewczyk: W koszyku było 15 jabłek w tym dokładnie 3 antonówki . Po kilku dniach usunieto z niego 2
zepsute jabłka .Nastepnie losowo wybrano jedno jabłko z pozostałych .Jakie jest
prawdopodobienstwo tego ze wybrano antonówke ?
ODP JEST 1/5
14 gru 08:57
14 gru 09:05
Karol Szewczyk: ale to jest inne
14 gru 09:17
Jerzy:
Tam było 18 jabłek, tutaj 15 .... .sposób rozwiązywania identyczny.
14 gru 09:21
Karol Szewczyk: własnie nie
14 gru 09:44
Jerzy:
A gdzie widzisz inne różnice ?
14 gru 09:45
Karol Szewczyk: p(p)= 12/5 * 11/14 * 3/131 + 12/15 * 3/14*2/13 + 3/15 * 12/14 *2/13 + 3/15 * 2/14 * 1/13 =


?
14 gru 09:53
Mila:
12B ,3A
Usunięto 2 jabłka
BB lub BA lub AA
zostało odpowiednio:
10B,3A lub 11B,2A lub 12B , 1A
| | 12 | | 11 | | 3 | | 12 | | 3 | | 2 | |
P(An/gdy usunięto 2j.)=( |
| * |
| )* |
| + 2*( |
| * |
| )* |
| + |
| | 15 | | 14 | | 13 | | 15 | | 14 | | 13 | |
| | 3 | | 2 | | 1 | | 1 | |
+( |
| * |
| )* |
| = |
| |
| | 15 | | 14 | | 13 | | 5 | |
Narysuj sobie drzewko
14 gru 18:51