matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.12.2009
Zadania
Odp.
2
Grzelorz:
Czy jest ktoś kto wie jak obliczyć sinus i cosinus gdy mamy podany tangens = −
√
2
α ∊ ( 90 st. , 180 st.)
5
Eliza:
udowodnij tożsamość
2
PROSZĘ?:
W kule wpisano stożek o promieniu podstawy 2 i wysokości 5. Oblicz pole powierzchni tej kuli.
5
potrzebujący:
Wyznacz równanie prostej zawierającej się w wysokości trójkąta o współrzędnych A(−4,1) B(0,5) C(2,−2) Prosta prowadzona jest z wierzchołka C.
8
potrzebujący:
Wyznacz równanie prostej zawierającej się w wysokości trójkąta o współrzędnych A(−4,1) B(0,5) C(2,−2) Prosta prowadzona jest z wierzchołka C.
6
Asia:
1. zbiornik jest napełniany w 1/4 swojej pojemności. gdy wlejemy do niego 15 l, to będzie napełniony w 7/8 pojemności. oblicz pojemność zbiornika.
4
heaVen:
1.samochód przejechał 180 jadąc se stałą prędkością. gdyby jechał o 30km/h szybciej to czas przejazdy zmniejszyłby się o 1h. oblicz z jaką prędkością jechał samochód.
9
beautiful:
(x+1)
3
−(2x−3)
2
−(x+3)
2
+2(x−2) (x+2)
5
Alien:
PROSZE O POMOC
Powierzchnia boczna stozka ma pole 396π cm
2
.oblicz wysokosc tego stozka,jezeli promien jego podstawy ma dlugosc 9 cm.
1
POMÓŻCIE:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu S. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka
2
tosienka:
wykaz ze liczba 2* 9 (do potegi 100) − 9( do potegi 99) − 9(do potgi 98) kest podzielna przez 19.
0
mikolaj:
porownaj liczby gdy x=[(−
2
3
do potegi −3+ 3 * 2 do potegi −3] +3 *8 do potegi
1
3
5
Alek:
rozwiąż równanie kwadratowe:
2
Ergo:
Bardzo proszę o wytłumaczenie jednej rzeczy
na loterii jest 10 losow, wsrod ktorych jeden wygrywa cala stawke, cztery wygrywaja po 1/3
1
M15:
Punkty A = (−3, 2), B = (0, 3), C = (−2, 5) to wierzchołki trójkąta. Podaj, jakie są współrzędne wierzchołków trójkąta symetrycznego do trójkąta ABC względem: a) osi x, b) osi y,
1
mirabelka:
czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? :Na trapezie o podstawach dlugości 16 i 8 cm, i wysokości 8 cm opisano okrąg, jego środek leży wewnątrz trapezu. Oblicz odległości środka
1
stachu:
Sprawdźcie czy mam dobrze, ok?
0
Andziula:
Oblicz długość krawędzi podstawy i wysokość graniastosłupa prawidłowego.
0
Andziula:
Oblicz długość krawędzi podstawy i wysokość graniastosłupa prawidłowego.
0
aguś:
2
2
czy musimy zmienić znak : −
≥−1⇒
≤1
x
x
0
rafalox:
punkt a leży w drugiej ćwiartce układu współrzędnych i jest odległy od osi x o 5 jednostek , a od osi y o 3 jednostki. jakie współrzędne ma punkt a. z góry dzieki
0
aguś:
2
2
czy musimy zmienić znak : −
≥−1⇒
≤1
x
x
0
rafalox:
witam potrzebuje pomocy mam zadanie narysuj deltoid który nie jest rombem i którego pole równe 12 cm2
0
j:
proszę o wyznaczenie dziedziny w mianowniku było (x−1)
2
0
marcin:
w trójkąt abc wpisano okrąg punkty styczności tego okręgu z bokami ab,bc ca oznaczono odpowiednio k,l,m. oblicz kąty trójkąta abc wiedząc ze kąt KLM=40stopni,kąt LMK= 60 stopni kąt
0
paweł :
Dawid dzięki wynik prawidłowy
5
j:
1
proszę o rozwiązanie dwóch prostych równanek e
3x
(3x−1) = 0 oraz
= 0
x
0
Maja:
Witam, mam problem z wyznaczeniem ekstremow lokalnych funkcji:
5
y=x
2
3
(
−x)
2
6
Wojtek:
Wyznacz dziedzinę funkcji :
0
maciek:
podstawy trapezu równoramiennego mają długości 8p(2) i 6 p(2) a przekatne tego trapezu są prostopadłe oblicz pole obwód tego trapezu
0
Peter:
zad.1 Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania
0
Wojtek:
Określ dziedzinę funkcji:
0
minik:
W półkole wpisano trapez tak, ze dluzsza podstawa jest srednica okregu. Stosunek przekatnej trapezu do sumy podstaw jest rowny 2. Wykaz, żze cos kata miedzy przekatna i podstawa jest
0
Wojtek:
Określ dziedzinę funkcji:
0
aguś:
1
Nie wiem co dalej? oblicz różnowartościowość funkcji f(x
1
)=x
1
+
i
x
1
1
1
1
f(x−2)=x
2
+
co daje x
1
+
=x
2
+
i teraz co dalej
x
2
x
1
x
2
1
Olaf:
Proszę o pomoc ze stereometrii Zad 1.Wyznacz długości krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o objętości 3
√
3
i
0
mirabelka:
czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? :Na trapezie o podstawach dlugości 16 i 8 cm, i wysokości 8 cm opisano okrąg, jego środek leży wewnątrz trapezu. Oblicz odległości środka
1
syllabi:
S
1
0
ciągu wynosi 21. a
7
wynosi 11/3. wyznacz a
1
i r.
5
Wojtek:
Określ dziedzinę funkcji: b) y =
√
3x − 6
2
łUKASZ:
moze ktos pomoc obliczyc granice funkcji w punkcie 1 gdzie f(x) = x2−1 / x−2
12
łUKASZ:
moze ktos pomoc obliczyc granice funkcji w punkcie 1 gdzie f(x) = x2−1 / x−2
1
Ania:
Statek poruszając się z prądem rzeki,przepływa między dwoma przystaniami odległymi o 600m w czasie 1 minuty,a wracając do pierwszej przystani,porusza się pod prąd o 30sekund
0
gabi204:
Uzasadnij,że 1−2+3−4+5−6+...+1997−1998+1999−2000= −1000
1
gabi204:
Uzasadnij,że 1−2+3−4+5−6+...+1997−1998+1999−2000= −1000
3
Marian:
witam mam problem z takim zadankiem wyznacz wartość paremetru p dla których równanie posiada 2 rozwiazania
0
woda:
pomozcie oblicz odleglosc punktow a=(−2;1) i b=(1;−2).wyznacz wspolrzedne srodka odcinka AB
1
power:
4
Dany jest okrąg o środku w punkcie (1,1) i promieniu r oraz hiperbola y=
. Podaj ile
x
punktów wspólnych mają okrąg i hiperbola w zależności od r.
8
M15:
Punkty A = (−3, 2), B = (0, 3), C = (−2, 5) to wierzchołki trójkąta. Podaj, jakie są współrzędne wierzchołków trójkąta symetrycznego do trójkąta ABC względem:
7
stachu:
Lewa strona równania 3+9+15+...+x=432 jest sumą wyrazów ciągu arytmetycznego. Rozwiąż to równanie.
0
Kamil:
Oblicz pole czworokąta, wiedząc, że środki kolejnych boków tego czworokąta tworzą: a)prostokąt o obwodzie 20 cm, którego jeden z boków jest 0 3 cm dłuższy od drugiego
0
Kamil:
W czworokącie połączono kolejno środki boków. Wykaż, że powstały w ten sposób równoległobok ma pole dwa razy mniejsze od pola danego czworokąta.
2
mynia : proszę o pomoc :
dana jest funkcja f(x)=x
2
−6x+8 a) określ dziedzinę funkcji i zbiór wartości
4
agatF:
Proste dane równaniami y=0,5x+3, y−3=0, x−4=0 ograniczają trójkąt prostokątny. Oblicz tangens większego z kątów ostrych tego trójkąta
22
Andziula:
Oblicz długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego.
0
MARTAA!:
prosze rozwiazac przykład:
0
MARTAA!:
prosze rozwiazac przykład:
8
ddd:
oblicz 2log5+log4
1
daria:
trójkat równoboczny o boku 4cm wpisano koło i na tym trójkącie opisano kolo?Oblicz ile razy pole koła opisanego jest większe od pola kola wpisanego
0
martyna:
w zeszłym tygodniu na dyskotece bylo dokładnie tyle samo chłopcow co dziewczat.w tym tygodniu na dyskotece jest o 20% wiecej osob nizn tydzien temu,ale liczba dziewczat stanowi 45% liczby
4
geo:
Witam, mam prośbę do was, nie umiem obliczyć azymutu, mowił nauczyciel ale no nie rozumie tego i już. Jak moge obliczyć azymut mając podane: 21st.25'18,25'' E oraz że słońce pada na
0
Paweł:
Proszę pomóżcie bo nie umiem
3. długość dwóch równoległych boków kwadratu zwiększono o 12, a długość dwóch pozostałych boków
4
ddd:
Oblicz log5
0
Hilfesuchen:
dane sa cztery liczby ustawione w ciag. trzy pierwsze tworza ciag geometryczny a trzy ostatnie arytmetyczny. suma pierwszej i czwartej liczby jest rowna 35 a suma drugiej i trzeciej liczby
1
gonia:
jaka jest odległość dwu miejsc położonych na równiku mających długości geograficzne różniące się o 15 stopni?
0
ziele:
Pomocy
2
luki:
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 3cm i 7cm a kąt przy dłuższej podstawie ma miarę 45 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
0
Jola003:
wyznacz wszystkie wartości x, dla których funkcja f(x)=3x
+
4x+1 osiąga wartośc ujemną
0
Jola003:
wyznacz wszystkie wartości x, dla których funkcja f(x)=3x
+
4x+1 osiąga wartośc ujemną
1
woda:
mam pytanie jak to sie liczy (y−(−4))do potegi drugiej
0
Adam:
Rozwiązać nierówność a). I2x−1/x+2I<2
0
jey:):
Bogdanie czy moglbys mi pomóc
http://matematyka.pisz.pl/forum/30370.html
0
0
1
Baśka.:
Proszę o pomOc.
Podróżnicy stwierdzili że jeśli będą spożywali każdego dnia pełne racje żywnościowe to zapasy wystarczą im na 10dni. Oblicz na ile dni starczą im te zapasy, jeśli
0
LuizzzAa:
POMÓŻCIE
, PROSZĘĘĘĘ, JEDNO ZADANKO...
4
Mariusz:
Czesc mam zadania z wielokatow ktorych nie wiem jak rozwiazac:
5
stachu:
Jest ciąg geometryczny. Oblicz S
5
jeżeli wiesz, że a
2
=2, a
5
=−16
1
woda:
pomocy kochani potrzebuje w sobote mam egzamin a ja nic nie rozumiem morze ktos mi wytlumaczy bede pisala po jednym pytaniu jezeli ktos morze niech mi pomoze podaj wspolrzedne srodka i
24
robilam zadanie na wszystkie mozliwe sposoby i mi nie wychodzi moglby mi ktos pomoc
?
1
Kamilla:
2x
Jaki jest zbiór rozwiązań równania
= x
x
3
+1
3
new:
w pierwszej urnie znjaduja sie 3 losy wygrywajace i 7 przeg. w drugiej zas 5 wygr. i 4 przegr.Rzzucasz kostka do gry jezeli wypadnie mniejs niz 3 oczka to losujemy z 1 urny w
1
paweł :
3. długość dwóch równoległych boków kwadratu zwiększono o 12, a długość dwóch pozostałych boków zmniejszono o 12. otrzymano prostokąt. jak zmieniło się pole . obliczenia( wynik (zmniejszyło
2
oliwka77:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 30 cm, a odcinek łączący środki przekątnych trapezu ma długość 1, 5 cm. Wiedząc że w ten trapez można wpisać okrąg oblicz: a) długość podstawy
0
oliwka77:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 30 cm, a odcinek łączący środki przekątnych trapezu ma długość 1, 5 cm. Wiedząc że w ten trapez można wpisać okrąg oblicz: a) długość podstawy
0
migotka:
pomozcie prosze
0
migotka:
pomozcie prosze
1
Dr:
Na ile sposobów mających sens lub nie można utworzyć zapisy z liter wyrazu: lekcja?
0
Dr:
W pojemniku są 3 kule białe, 5 czerwonych i 2 zielone. Na ile sposobów można wyjąć z pojemnika pięć kul tak, aby otrzymać 3 kule czerwone?
0
Dr:
Każdej z dziesięciu osób przyporządkowujemy miesiąc, w którym się urodziła. Ile różnych wyników możemy otrzymać?
1
Ann:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej, jeśli wiadomo, że przyjmuje ona wartości dodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy x ∊ (−8;−2), zaś największą wartością tej funkcji jest
0
Dr:
Na okręgu zaznaczono sześć punktów. Ile różnych wielokątów można utworzyć z tych punktów?
0
Dr:
Na ile różnych sposobów cztery osoby mogą wejść do trzech ponumerowanych wagonów?
0
Dr:
Na ile różnych sposobów cztery osoby mogą wejść do trzech ponumerowanych wagonów?
0
Dr:
Na okręgu zaznaczono 8 punktów. Ile trójkątów można utworzyć o wierzchołkach w tych punktach?
0
Dr:
Na ile różnych sposobów można wybrać parę: samogłoska i spółgłoska z wyrazu: szkoła
11
Agata 3:
kochani help! W sobotę mam egzamin z fiz z Elektrostatyki To jest trudne ! ( cały dział bez książki ):(
0
klata:
Prosze
!
0
moniQ:
1.) −623500 + 705915/0,89 * (1− 1/1,89
15
) + 623500/1,89
15
= ?
4
Paweł:
Równanie x
5
− 5x
3
+ 4x = 0 A. nie ma pierwiastków rzeczywistych
4
marek:
Dwa kondensatory połączone szeregowo mają pojemność zastępczą 2 mF (mikrofarad). Pojemność jednego z nich wynosi 5 mF. Ile wynosi pojemnośc drugiego?
0
moniQ:
PROSZE O ROZWIAZANIE PONIZSZYCH DZIALANEK
2
stachu:
Dany jest ciąg arytmetyczny: −17, −13, −9, −5...
0
Pierdzi kLaTA:
Pomożecie mi
1
Pierdzi kLaTA:
Pomożecie mi
11
zrozpaczona:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 13, a przekątna ściany bocznej 12. Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa.
0
new:
z talii 52 kart wyciagamy losowo 5 kart jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania samych kiero
1
Ella57587:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 30 cm, a odcinek łączący środki przekątnych trapezu ma długość 1, 5 cm. Wiedząc że w ten trapez można wpisać okrąg oblicz:
0
em:
W pewnej rodzinie ojciec − wielki miłośnik książek − daje każdemu ze swoich pięciu synów w dzień ich urodzin, począwszy od piątego roku życia, tyle książek, ile dany syn kończy lat.
4
Marzanna35:
Pomóżcie mi z zadaniem (n+1)! − n!/(n−1)!
0
Aśka :
Narysuj dowolny odcinek a oraz kąt ostry x. Skonstruuj trójkąt równoramienny, w którym podstawa jest równa a, a a kąt przy podstawie jest
12
mraciek17:
pole powierzchni sześcianu wynosi 216dmkwadratowych . Jaka dlugosc ma krawedz szescanu obliczenia
3
Piotrek:
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnej 5 cm i przeciwprostokątnej 10 cm obracano wzdłuż dłuższej przyprostokątnej oblicz P
c
i V tej bryły
1
Elek:
Na ile sposobow mozna ustawic w szeregu 8 osób tak aby osoby AB stały obok siebie oraz aby pomiędzy tą parą osób a osobą C stały 2 inne osoby
1
stachu:
4
Dany jest ciąg an=12−
n. Ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg?
5
6
mraciek17:
drut o długości 192 cm zbudowano szkielet sześcianu.Jaką długość ma krawędz tego sześcianu obliczenia
10
Madzia:
Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości m.
5
Piotrek:
Mam zadanko Obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokatnego wynosi 24cm. Wysokosc wynosi 4 cm. Oblicz objetość i P
c
0
Marta:
Pod semaforem pociąg miał przymusowy postój trwający 16 minut. Powstałe opóźnienie nadrobił na trasie 80 km, jadąc szybciej niż normalnie o 10 km/h. Z jaką średnią prędkością zazwyczaj
6
Wera:
Oblicz ile to km/h a) 1 węzeł
2
Anulka:
Narysuj wykres funkcji
0
Natt:
Hej. Mam pytanko. Jak rozwiązać poniższe zadanie
W ciągu arytmetycznym dane są a
1
=x, a
2
=3x+y, a
4
=5x−2y−1, a
6
=17.
0
Natt:
Hey
Mam prośbę. Czy toś pomoże mi rozwiązać to zadanie
Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 21, zaś suma siedmiu pierwszych wyrazów tego ciągu wynosi 105. Suma ilu wyrazów
18
new:
z talii 52 kart wyciagamy losowo 5 kart jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania samych kiero
3
Antonina 66:
:::rysunek::: kochani zaliczyłam
matematykę ⇔ wszystkim którzy pomagali dziękuje.
0
marian z zakopanego:
współczynnik a, b, c, d wielomanu W(x) = ax
3
−bx
2
−cx+d tworząciąg arytmetyczny o różnicy r. Wykaż że jeżeli ar >0, to wielomian W(x) ma trzy miejsca zerowe
3
Basia ;):
4
n
n−4
n−2
V
*P
/ P
=42
Proszę o pomoc bo niewiem jak coś takiego obliczać
1
Ania:
1 1 −−−−−−−−−−− − −−−−−−−−−−− + x
2
Basia ;):
Urna zawiera 7 kul białych i 4 kule czarne. Z urny losujemy 3 kule bez zwracania:
0
Elek:
Ile jest różnych liczb 6 cyfrowych takich aby zadna cyfra w liczbie nie powtatrzala sie i aby w rzędzie jednosci stala cyfra 3 lub 4 mozna utworzyc (0,1,2,3,4,5)
0
Basia ;):
Ile różnych prostych można poprowadzić przez 7 danych punktów, z których żadne trzy nie leżą na jednej prostej?
0
poooomocy:
Ma ktoś koncepcję rozwiązanie podanego zadania? Zadanie:
3
Marta:
(x
2
−3x+2)(x−5)
2
≤0
(x−2)(x
2
+2x+4)
D=R\(2)
0
Guziczek :
Ma ktoś może pomysł jak rozwiązac to zadanie? Objetość walca wynosi V, a jego pole powierzchni bocznej jest równe S.
3
tofik:
Witam, bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań, z góry dziękuje. 1. Wykaż, że a jest liczbą całkowitą, gdy: x=log
5
125−2log
5
5
0
tofik:
Witam, bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań, z góry dziękuje. 1. Wykaż, że a jest liczbą całkowitą, gdy: x=log
5
125−2log
5
5
0
wera:
pomocy Przyprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 7,5 cm zaś obwód trójkąta wynosi 30 cm. oblicz długość pozostałych boków i wysokości oraz pole trójkąta
0
Jakub:
Witam! Niestety o 13:40 będę musiał wyłączyć serwer na około 40 minut. Może krócej.
1
Ergo:
Prosze o wyjasnienie
na loterii jest 10 losow, wsrod ktorych jeden wygrywa cala stawke, cztery wygrywaja po 1/3
0
wera:
Przyprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 7,5 cm zaś obwód trójkąta wynosi 30 cm. oblicz długość pozostałych boków i wysokości oraz pole trójkąta
4
Basia ;):
Rzucamy dwiema kostkami do gry. W ilu przypadkach otrzymamy na kostach różne liczby oczek
3
Siden:
Pomocy
Próbowałem to zrobić zamieniając
3
√
243
na
3
√
27*9
i wszystko było by pięknie bo wynik wyszedł mi 18, tylko że dla autora wynik wygląda zupełnie inaczej
1
Anulka:
Narysuj wykres funkcji
0
Anulka:
Narysuj wykres funkcji
5
Ali:
Proszę o podpowiedź
4
Siden:
Oblicz:
√
2
(3
√
8
−2
√
32
)
1
Tomek:
Butla zawiera gaz pod ciśnieniem 0,5 MPa w temperaturze 20oC. Butla zabezpieczona jest zaworem bezpieczeństwa otwierającym się, gdy ciśnienie gazu osiągnie wartość 0,6 MPa.
2
Galia:
Czy prawidłowe jest równanie a)(sinx/1−cosx)+(sinx/1+cosx)=2/sinx
9
beta:
Ewelina przesunęła gobeli w ciągu 12 dni. Razem z Elą zrobiły to w ciągu 8dni. W ile dni Ela zrobiłaby to sama?
1
Chinczyk:
y=(x−4) (x+3)