logarytmy i funkcja wykładnicza
tofik: Witam, bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań, z góry dziękuje.
1. Wykaż, że a jest liczbą całkowitą, gdy: x=log5125−2log55
2. Oblicz x, gdy: log2564=x
3. Do wykresu funkcji wykładniczej określonej wzorem y=ax, należy punkt P. Oblicz a, gdy:
P=(2,9)
10 gru 14:18
Godzio: 1 ) log5125−2log55 = 3 −2=1
10 gru 15:59
tofik: odświeżam
10 gru 19:26
zefir:
2/ log2564=x => 256x= 4 256= 44
(44)x= 41
44x= 41 => 4x = 1 => x = 14
spr: 2561/4= 4√256= 4
3) podstaw za x = 2 i y= 9 i wyznacz "a", a>0
10 gru 19:36