równanie prostej.. pomocy
potrzebujący: Wyznacz równanie prostej zawierającej się w wysokości trójkąta o współrzędnych A(−4,1) B(0,5)
C(2,−2) Prosta prowadzona jest z wierzchołka C.
10 gru 22:53
zefir:
prosta zawierająca wysokość jest prostopadła do pr. AB i przechodzi przez C
wię wyznaczamy wsp. kierunkowy pr. AB:
| | yA−yB | | 1 −5 | |
aAB= |
| = |
| = 1
|
| | xA−xB | | −4−0 | |
| | 1 | |
to wsp. kier. prostej zawierającej wtę wysokość jest a2= − |
| = −1
|
| | aAB | |
równanie wysokości:
y− y
C = −1( x −x
C)
to: y +2= −1( x −2)
y= −x
10 gru 23:17
ola: wyznaczamy równanie prostej AB
y−1=x+4
y=x+5 równanie prostej AB
Wyznaczamy teraz prostą prostopadłą do prostej AB i przechodzącą przez punkt C
⊥ a
1*a
2=−1 warunek prostopadłości
1*a
2=−1
a
2=−1
⊥ y=−x+b
podstawiamy teraz współrzędne punktu C
−2=−2+b
b=−4
y=−x−4 równanie zawierające wysokość trójkąta z wierzchołka C
10 gru 23:20
zefir:
ola
sprawdź
b= 0
10 gru 23:24
potrzebujący: Wielkie dzięki
10 gru 23:39
Eta:
Odp. poprawna to ;
y = −x bo Ola się pomyliła
10 gru 23:41