ciągi
stachu: Jest ciąg geometryczny. Oblicz S5 jeżeli wiesz, że a2=2, a5=−16
10 gru 18:01
Bogdan:
| a5 | | −16 | | a1q4 | |
| = |
| ⇒ |
| = −8 ⇒ q3 = −8 ⇒ q = −2 |
| a2 | | 2 | | a1q | |
a
2 = a
1q ⇒ 2 = a
1 * (−2) ⇒ a
1 = ...
10 gru 18:31
stachu: Możliwe, żeby a1=−1? Coś mi nie pasuje, bo S5 wyszło mi, że to się równa −11. Coś chyba nie
tak, można prosić o wytłumaczenie?
10 gru 18:56
Bliźniak: Wynik wyszedł Ci poprawny.
Ten ciąg geometryczny po prostu ma co drugą liczbę parzysta a co drugą nieparzystą. Takie coś
jest możliwe.
10 gru 18:59
Bliźniak: Tak dzieje się tylko gdy q<0.
10 gru 19:00
stachu: ok, dzięki
10 gru 19:11