???
mirabelka: czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? :Na trapezie o podstawach dlugości 16 i 8 cm, i
wysokości 8 cm opisano okrąg, jego środek leży wewnątrz trapezu. Oblicz odległości środka
okręgu od wszystkich boków tego trapezu.
10 gru 20:27
M:
11 paź 06:00
Mila:

1)ABCD − trapez równoramienny
|EB|=12,
W ΔABD: d=
√82+122=4
√13
2) w ΔAED:
c=
√42+82=
√80=4
√5
W ΔABD:
R=
√65
3) prosta SM − symetralna AB
|SO|
2=
√65)
2−8
2=1
|SO|=1, |SM|=7
|NO|
2=(
√65)
2−(2
√5)
2=65−20=45
|NO|=|KO|=
√45=3
√5
==================================
11 paź 15:19