zadania tekstowe
Asia: 1. zbiornik jest napełniany w 1/4 swojej pojemności. gdy wlejemy do niego 15 l, to będzie
napełniony w 7/8 pojemności. oblicz pojemność zbiornika.
2. marek na rowerze jechał z średnią szybkością 20 km/h i przejechał trase 4/3 razy dłuższą niż
kasia, która jechała rowerem z średnią szybkością 16 km/h o 15 minut krócej niż marek. ile km
przejechała kasia, a ile marek?
10 gru 22:48
AROB: pomogę
10 gru 23:45
Eta:
1/ x −−− pojemność zbiornika , x >0
58*x= 15 => x = ....... dokończ i podaj odp.
2/ s = v*t
droga przebyta przez Marka: s
M = 20*t
" " " " Kasię :s
K = 16*( t −
14) , bo 15 min=
14h
rozwiąż równanie:
20*t =
43*16*( t −
14)
wyznacz t i następnie wartość przebytych dróg przez Kasią i Marka
10 gru 23:51
AROB:

Zad. 1. V − pojemność całego naczynia
Zad. 2. zaraz poślę.
10 gru 23:52
Petros: 1. 7/8 − 1/4 = 7/8 − 2/8 = 5/8 <−− ułamkowa ilość wlanej wody
5/8x = 15 l x <− pojemność zbiornika
x = 24 litry
10 gru 23:53
AROB: Już Eta mnie wyprzedziła.

.
10 gru 23:54
Eta: 
10 gru 23:55