Oblicz długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego.
Andziula: Oblicz długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego.
a. trójkętnego o krawędzi podstawy 6cm i wysokości graniastosłupa 15cm.
b. sześciokątnego o krawędzi podstawy 4 cm i wysokości graniastosłupa o 4 cm dłuższej od
krawędzi podstawy.
c, ośmiokątnego o krawędzi podstawy 0,5dm i wysokości graniastrosłupa trzy razy dłuższej od
krawędzi podstawy.
10 gru 19:17
Ola: a wzory znasz

?
jeśli wzory masz to nic trudnego.....

Możesz troche pomyśleć..napisz chociaż wzory z jakich powinnaś korzystać np. do zadania a)
10 gru 19:31
Andziula: To może inaczej, wytłumacz mi chociaż jak zrobić..
Nienawidzę graniastosłupów...
10 gru 19:37
Ola: Pc= 2*Pp + Pb
gdzie:
pc− pole całkowite (my tak nazywaliśmy

)
Pp − pole podstawy ( ono będzie zależało od tego jaką bd mieć podstawę)
Pb − pole boczne ( pole ścian bocznych)
Pb ma wzór : Pb= n*a*h
gdzie :
n− liczba boków podstawy graniastosłupa
a− długość boku podstawy graniastosłupa
h− wysokość graniastosłupa
tu masz wzory. zaraz rozwiąże ; p
10 gru 20:02
Andziula: Wzory to ja akurat mam wypisane tylko po prostu zadanie nie rozumiem i zdaje mi się, że nigdy
nie zrozumiem matematyki...
Jeżeli uda Ci się rozwiązać będę zobowiązana Tobie.
I bardzo wdzięczna..
10 gru 20:16
Ola: w granistosłupie prawidłowym o podstawie trójkąta ... 'ten trójkąt' (PODSTAWA) ma wszystkie
boki równe. czyli jest to trójkąt równoboczny.
jego wysokosc to h=[a√2] : 3
musisz obliczyć wysokość podstawy (h)

gdy ją znasz podstawiasz do wzoru : (0.5a*h):2 (wzór
na pole trójkąta) wyjdzie Ci wtedy pole podstawy

a− znasz z zadania
następnie musisz obliczyć pole boczne czyli n=3 ( bo trójkąt ma trzy boki heheh)
a=6

to wiemy z polecenia...
h= 15 cm ( to tez wiemy z zadania : P )
Gdy obliczysz pole boczne.. to podstawiamy pod wzór na Pc, czyli Pc = 2Pp+pb ........ i masz
wynik ; P
10 gru 20:21
Ola: to bylo do a)
i chodzi o to że zawsze na POLE CAŁKOWITE GRANIASTOSŁUPA masz ten sam zwór

pc= 2*Pp + Pb

Pp − pole podstawy ( tutaj zależy od podstawy jeśli podstawą jest trójkąt to musisz znać wzór
na pole trójkąta. jeśli kwadrat to musisz znać zrób na pole kwadratu)
musisz też znać własności które na pewno się uczyłaś wcześniej..albo teraz.
np. że jeśli masz napisane o GRANIASTOSŁUPIE PRAWIDŁOWYM to jeśli podstawą jest trójkąt to jest
on równoramienny czyli wszystkie boki ma równe

i wtedy na h (czyli wysokość).. jest wzór

Pb − się oblicza łatwo

a teraz zauważyłam o co pytali nas w zadaniu.masz obliczyć tylko krawędzi graniastosłupa..czyli
zadanie o 50% łatwiejsze.........
jedną krawędzią będzie wysokość.. i wszystkie trzy pozostałe będą tej samej długości..
w postawie każdy bok ma po 6 cm.........
i po zadaniu ................................
10 gru 20:27
Ola: graniastosłup sześciokątny prawidłowy także ma wszystkie boki podstawy równe ....... jest ich
sześć oczywiście − jak sama nazwa wskazuje ; p
czyli u podstawy każda krawędz ma 4 cm
wysokość o 4 dluższa czyli 4+4 = 8..
10 gru 20:32
Ola: wiesz juz jak zrobić c)

?
to są banały

potem będzie to co pisałam Ci za pierwszym razem..bo myślałam że chodzi o pole
..a nie przeczytałam polecenia
10 gru 20:33
Ola:

i rysunek szesciokątnego

... wyszedl jak wyszedl..ale moze Ci pomoże

wszystkie kreseczki w góre ( od jednej podstawy do drugiej to wysoksci) − mają jedną miare ...
a w podsatwie tez kazda kreseczka jest jednakowej dlugosci ( w jednej i drugiej podstawie − ONE
SĄ TAKIE SAME!) .. tylko u mnie na rysunku tego nie widac ; P
10 gru 20:37
Andziula: Pole obliczyć też umiem ; ]
Ale dalej nie łapie..
Jakbyś mogła napisz do mnie na gg.
6787918.
10 gru 20:38
10 gru 20:39
Ola: prawidłowy oznacza to..że jego podstawa będzie miała krawędzie o takiej samej długości.
a wysokości w graniastosłupie zawsze są tej samej długości.
10 gru 20:41
Andziula: CZyli z tego co zrozumiałam w
a) Krawędzie będą miały 15 cm
A krawedzie podstawy 6 cm . ?
10 gru 20:43
Andziula: znaczy jedna krawędź cm. I jedna krawędź podstawy 6 cm
10 gru 20:44
Ola: tak

!
każda krawędz podstawy będzie miała 6.
i każda wysokość 15 cm ...... w a)
10 gru 20:48
Andziula: Czyli .
15 * 3 = 45.
6 * 6 = 36 cm . ?
10 gru 20:50
Ola: na odwórt
3*6
i
3*15

ale Ty masz wiedzieć ile ma każda krawędz.. a nie ile mają w podsumowaniu krawędzie podstawy ..
i ile mają w podsumowaniu razem długości.........
tylko że są
trzy krawędzie po 6 cm ( dlatego trzy..bo trójkąt sie składa z trzech odcinków)
i trzy krawędzie (długości ) po 15 cm.. ( bo jesli masz podstawe trójkąta ..to skąd 6

) ..
narysuj sobie to. mi się nie chce wgrać rysunek

/który zrobiłam

/
10 gru 20:55
Andziula: Wiec jak mam niby napisać . ?
Krawędzie boczne mają po 15 cm.
Krawędzie podstawy mają 6 cm . ?
10 gru 20:58
Ola: według mnie tak

a masz do tego jakies odpowiedzi ? moze gdzies masz sformułowane jak to zapisujecie

ja to robiłam w SP..czyli dawno i juz nie pamietam ; P w kazdym razie tak masz zapisać..
zadanie a) to jest tylko na pare sekund..
b) zresztą też jedyną "trudnością" jest napisanie że 4+4=8 .. i że wtedy te wysokosci (
krawedzie boczne) mają po 8 cm
10 gru 21:01
Andziula: 0,5 dm= 5 cm czyli to sa krawedzie podstaw, a wyskokość to jest 5x3= 15 cm czyli krawędzie
boczne wszystkie mają po 15 cm ?
10 gru 21:04
Ola: dokładnie
10 gru 21:10
Andziula: Dziękuję

*
10 gru 21:13
Michaello: witam
11 sty 17:42