prosze o pomoc
Ergo: Bardzo proszę o wytłumaczenie jednej rzeczy
na loterii jest 10 losow, wsrod ktorych jeden wygrywa cala stawke, cztery wygrywaja po 1/3
stawki a pozostale sa puste.Oblicz prawdopodobienstwo, ze kupujac jednoczesnie trzy losy ,
wygramy sume , bedaca cala stawka. Nie chodzi mi o rozwiazanie zadania tylko o wyjasnienie
zapis ten rozumiem. wychodzi ze moc Ω=120 pytanie dlaczego nie mozna policzyc Ω w ten sposob ,
że (♦ ♦ ♦) na pierwsze miejsce mozliwosci jest 10 , na drugie 9, na trzecie 8 ? .Na pewno nie
moze tak byc, bo wtedy 7*8*9,czyli Ω=720?
zefir:
Losujesz naraz trzy losy ( kolejność nie jest istotna)
a losując po jednym kolejność istotna:
bo; ( masz : ( 1, 2,3) ( 1,3,2) (2,3,1) ( 2,1,3) ( 3,1,2) (3,2,1)
.jest takich trójek
3! = 6 −−−− a one są te same
| | 10! | | 10! | |
V103= |
| = |
|
|
| | (10−3)! | | 7! | |
zatem V
103 /
3!= 720/6= 120