Symestrie
M15: Punkty A = (−3, 2), B = (0, 3), C = (−2, 5) to wierzchołki trójkąta. Podaj, jakie są
współrzędne wierzchołków trójkąta symetrycznego do trójkąta ABC względem:
a) osi x,
b) osi y,
c) punktu (0, 0) − to ostatnie nie koniecznie jest do zrobienia, ale jak by ktoś chciał to
byłabym wdzięczna. PILNE

proszę o szybkie rozwiązanie, z góry bardzo, bardzo dziękuje heh ;
) pozdrawiam.
10 gru 19:32
zefir:
a) symetria wzgl osi OX : x' = x
i y' = −y
to: A'( −3, −2) ...... dokończ
b) symetria wzgl. osi OY: x' = −x
i y'= y
A'( +3, 2) ........ dokończ
c) symetria wzgl ( 0,0) : x' = −x
i y' = −y
A'( +3, −2) ....... dokończ
10 gru 19:44
M15: ... ale co dokończ ? jak mam to dokończyć , bo nie wiem .. zrób pierwszy przykład, żebym
wiedziała o co biega tzn miała się na czym wzorować .. pliss..
10 gru 19:50
M15: ... ale co dokończ ? jak mam to dokończyć , bo nie wiem .. zrób pierwszy przykład, żebym
wiedziała o co biega tzn miała się na czym wzorować .. pliss..
10 gru 19:51
M15: i wgl skąd to wziołeś co, że A=(−3, 2)
10 gru 19:52
Bogdan:
wziąłeś, wziąć nie wzioć.
10 gru 19:54
M15: sorka masz rację "WZIĄŁEŚ" − dzięki za poprawienie ... szybko pisałam i tak jakoś napisałam ...
z BŁĘDEM ..
10 gru 19:57
M15: sorka masz rację "WZIĄŁEŚ" − dzięki za poprawienie ... szybko pisałam i tak jakoś napisałam ...
z BŁĘDEM ..
10 gru 19:58
M15: sorka masz rację "WZIĄŁEŚ" − dzięki za poprawienie ... szybko pisałam i tak jakoś napisałam ...
z BŁĘDEM ..
10 gru 19:58