matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ff
PROSZĘ?:
W kule wpisano stożek o promieniu podstawy 2 i wysokości 5. Oblicz pole powierzchni tej kuli. Pomóżcie mi.
10 gru 23:00
AROB:
pomogę
10 gru 23:21
AROB:
r=2, h=5 P
k
= ? P
k
= 4πR
2
Stosujemy wzór na promień okręgu opisanego na dowolnym trójkącie o bokach a,b,c :
abc
R =
, P − pole trójkąta
4P
Najpierw wyznaczymy tworzącą stożka l : l
2
= h
2
+ r
2
l
2
= 5
2
+ 2
2
⇒ i
2
= 29 ⇒ l =
√
29
2r * l * l
2 *
√
29
*
√
29
29
R =
=
=
= 2,9
1
4 *
*2r*h
2
2*2*5
10
Zatem P
k
= 4π* 2,9
2
= 4π*8,41 =
33,64π
10 gru 23:38